Erdogan boldog lehet: elindult a török gázexport Európába

Törökország először kezdett el földgázt exportálni nem szomszédos európai országokba, amit Recep Tayyip Erdogan elnök jelentett be egy ankarai kabinetülést követően.

Erdogan elnök szerint a BOTAS vállalat megkezdte a gázexportot Bulgáriába, Magyarországra és Romániába, ami új fejezetet nyit Törökország számára, hiszen először exportálnak gázt olyan európai országokba, amelyek nem a szomszédaik. A török elnök a három európai országba irányuló gázexportot "nagy lépésnek" nevezte abban a törekvésben, hogy Törökország nemzetközi energiakereskedelmi központtá váljon.

A földgázszállításokról szóló megállapodásokat 2023-ban írták alá, és Romániába már tavaly októberben, Magyarországra pedig idén áprilisban kezdődtek meg az energiaszállítások. Törökország 2023 áprilisa óta szállít gázt Bulgáriába is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy törökországi csomópont létrehozásának ötletét vetette fel 2022 októberében, amely a tranzit elvesztett mennyiségét pótolhatná az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül. A török hatóságok szerint az ország infrastruktúrája szinte teljes mértékben felkészült a projekt megvalósítására.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a gigaberuházás megvalósításának kezdetét 2024-re datálta, míg Alparslan Bayraktar török energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a török BOTAS vállalat és az orosz Gazprom részvételével megvalósuló projekt keretében egy pénzügyi központot is terveznek létrehozni Isztambulban.