Ki az a bankárnő, aki pénzeli az orosz háborút?

Vlagyimir Putyin háborújának komoly finanszírozásra van szüksége, amit szinte kizárólag az orosz jegybank elnökének köszönhet, aki életben tartja az orosz háborús gépezetet.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke, a Politico idei összeállításában Európa legnagyobb „kerékkötőjeként" szerepel, aki Putyin háborús gépezetét mozgásban tartja. Több évtizedes munkássága során Nabiullina szigorú monetáris politikájával többször is megmentette a rubelt, és talpon tartotta az ország gazdaságát, miközben sikeresen kezelte a nyugati szankciók hatásait.

Nabiullina Ufában született, és a Moszkvai Állami Egyetemen szerzett közgazdasági végzettséget, majd 1985-ben belépett a kommunista pártba. A szabad piac korai kísérletei után, amelyek az oligarchák újonnan felemelkedő osztályának kedveztek, de az átlagpolgároknak nehézségeket okoztak, Nabiullina Putyin hatalomátvétele után hű követője lett.

Az Ukrajna elleni háború kezdete után Nabiullina egy videóüzenetben arra biztatta a központi bank munkatársait, hogy felejtsék el a politikai nézeteltéréseket, és koncentráljanak a munkára. Egy korábbi kollégája szerint Nabiullina vezetői stílusa szigorú, de empátiát is mutat.

Nabiullina nemzetközi elismerést is szerzett, ő lett az első nő, aki egy G8-ország központi bankját vezette. 2014-ben, amikor Putyin annektálta Krímet, ügyesen kezelte a gazdasági válságot, megemelte a kamatlábakat, reformokat vezetett be, és hatalmas tartalékokat halmozott fel. Danel McDowel, a Syracuse Egyetem professzora szerint Nabiullina a tankönyvet írja arra vonatkozóan, hogyan kell reagálni a külső szankciók ellenében.

A háború előtt nyugati vezetőkkel is jó kapcsolatot ápolt, de ma persona non gratanak számít a háború finanszírozása és Putyin támogatása miatt. Nabiullina személyéről megoszlanak a vélemények: vannak, akik Putyin hűséges patronáltjának, míg mások a háborúval elégedetlen technokratának tartják. Utóbbi feltételezést erősítheti, hogy a konfliktus kezdete óta nyilvános rendezvényeken gyakran fekete, temetési ruhákra emlékeztető öltözetben jelenik meg.