A Miniszterelnökség által támogatott nemzetiségi gyerektáborban foglalkozást tartott az elítélt bicskei pedofil nevelő

A bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja, Kunstár Béla, aki négy kiskorú fiú molesztálásáért kapott jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést, egy Miniszterelnökség által támogatott napközis táborban tartott foglalkozást gyerekeknek. A tábor szervezői kisebbségi önkormányzati képviselőjelöltek, akiknek egyesületénél Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is fővédnök volt. Kunstár Béla további kapcsolatokkal rendelkezik a Fidesz által támogatott képviselőjelöltekkel.

Kunstár Béla, a bicskei gyermekmolesztálási ügy másodrendű vádlottja, 2019-ben másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, három év próbaidővel. A volt nevelő, aki csak két évig volt a gyermekotthon alkalmazottja, Fejér megyében több kormánypárti politikai és üzleti szereplővel került kapcsolatba. A régióban találhatók a NER kultikus objektumai, mint például a Pancho Aréna vagy Semjén Zsolt csákvári vadászháza. Kunstár Béla neve egy Mészáros Lőrinc-cég menedzsere és egy NER-közeli vidékfejlesztési szervezet kapcsán is felmerül.

Kunstár Béla egy új cégben is feltűnt az ítélet kihirdetése után, amely hamarosan milliárdos árbevételre tett szert, egy 19 éves fiú ügyvezetővel és látható tevékenység nélkül.

Gyerektábori foglalkozás a bicskei pedofilbotrány után

Kunstár Béla neve egy 2022-es gyerektáborról szóló pályázati dokumentumban bukkant fel, ahol rézfúvós hangszereket mutatott be a gyerekeknek. Az Országos Német Kultúregyesület (ONKE) által szervezett tábor félmillió forint költségvetési támogatást kapott a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdetett ki.

A bizonyítékok eltüntetése

Az ONKE honlapján elérhető beszámolóból Kunstár Béla egyik említése eltűnt cikkünk megjelenése előtt, de a másik még benne van. Az Internet Archive archívumából azonban elérhető az oldal eredeti változata.

Újabb törvénysértés?

Kunstár Bélát véglegesen eltiltották a gyerekekkel kapcsolatos munkakörök gyakorlásától. Ha valóban ilyen feladatot vállalt, azzal újra törvényt sérthetett, ami a felfüggesztett börtönbüntetést akár letöltendővé is teheti. Áprilisban kiderült, hogy Kunstár Béla elhagyta Magyarországot és Svájcban, egy buszos cégnél kapott állást, ahol szintén gyerekekkel foglalkozhatott, hiszen a cég többek között iskolai osztályokat is buszoztat.

Állami támogatások és politikai kapcsolatok

Az ONKE beszámolóját Loór Miklós küldte be, aki a Lohr Kapelle zenekar vezetője és az Országos Német Kultúregyesület alelnöke. Ő és Rierpl Mónika, az egyesület elnöke, a Terézvárosi Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének is elnöke és elnökhelyettese. Az ÉNMÖSZ rendezvényein rendszeres vendégek a magas rangú kormányzati tisztviselők, többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolatok a Fidesz képviselőjelöltjeivel

Kunstár Béla kapcsolati hálójában több fideszes önkormányzati képviselő is feltűnik. Egy pátkai önkormányzati cégben, amelynek ő volt az ügyvezetője, két Fidesz által támogatott képviselőjelölt is tagja volt a felügyelőbizottságnak.

Orbán-rokonok és a kegyelmi ügy

A bicskei pedofilbotrányban elítélt férfiak hatalmi körökhöz kapcsolódó személyekkel állnak kapcsolatban. Kónya Endre védőügyvédje, Bálint Attila, Etyek fideszes alpolgármestere és egy állami cég vezetője, míg Vásárhelyi János védőügyvédje, Szmulai István, az Orbán-család cégeinek jogi képviselője volt. Kónya családi vonalon is kapcsolódik az Orbán-családhoz.

Tisza Párt: Gulyás Gergelynek még ma távoznia kell a hivatalából

A Tisza Párt szerint Gulyás Gergely miniszternek azonnal le kell mondania, mivel a Miniszterelnökség támogatta azt a gyerektábort, ahol Kunstár Béla gyerekek között léphetett fel a próbaideje alatt. A Miniszterelnökség közleményében azonban hangsúlyozta, hogy az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nem tartozik Gulyás Gergelyhez, és kizárólag a szervezők felelőssége, hogy ezekbe a táborokba kiket hívnak meg.

Zubor Zalán