Ukrajnai harcjármű-temetőről készült felvétel

Ukrajna egy ismeretlen részén drónnal készített felvételen egy harcjármű-temetőt örökítettek meg, ahol kizárólag súlyosan sérült amerikai gyártmányú International MaxxPro MRAP járművek láthatók.

Az ukrajnai háború során készült felvételen körülbelül két tucat, aknákra futott vagy tüzérségi tüzet kapott M1124 MaxxPro MRAP típusú harcjárművet lehet megfigyelni. A járművek egy részén közelről leadott kézifegyver-lövések nyomai is felfedezhetők, ami arra utalhat, hogy ezek a gépek a tavaly nyári ukrán ellentámadás során is részt vehettek.

Az International MaxxPro MRAP járművek az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított katonai eszközök közül a legnagyobb darabszámban jelen lévő típusok egyike. Ezek a járművek kifejezetten közel-keleti gerillaháborúkra lettek tervezve, nagy túlélőképességgel, de viszonylag alacsony tűzerejűek. Az ukrán hadsereg legalább 500 darabot kapott ebből a típusból.

A felvételek tanúsága szerint a MaxxPro MRAP járművek utasterének nagy része sértetlen maradt, ami arra enged következtetni, hogy a legénység nagy valószínűségel túlélte a járművek súlyos találatát. Ez a megfigyelés arra is utalhat, hogy a felvétel készítőinek szándéka lehetett bemutatni a járművek kiemelkedő túlélőképességét.

Egy másik, a konfliktus során készült videóban egy orosz harckocsi próbálkozását örökítették meg, amint nagy sebességgel megpróbál átkelni egy lerombolt hídon, ami végül nem sikerül. A felvétel helyszíne és ideje nem ismert, de a kísérlet kudarcát jól mutatja, hogy a harckocsi orral belecsapódik a patak túlpartján lévő emelkedőbe. A videó alapján nem egyértelmű, hogy a harckocsi vezetője észlelte-e a híd állapotát, mivel a harctéri körülmények közt és ellenséges tűz alatt nehéz kilátni a vezetőállásból. A hidakon való átkelés az orosz haderő számára rendszeresen kihívást jelent, több esetben is balesetekhez vezetett az invázió során.