Donáth Anna: Rendszert váltani nem egyszemélyes messiások fognak

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a Magyar Péter-jelenség nem fogja végleg felszámolni a pártját, és bár benne van a pakliban, hogy június 9. után lemond, a politikai közösségek nélkülözhetetlenek a rendszerváltáshoz.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti listavezetője a 24.hu-nak adott interjúban beszélt a listavezetői viták hasznosságáról, a Magyar Péter-jelenségről, és a Demokratikus Koalícióval (DK) való kapcsolatukról. Elmondta, hogy a partizános vita volt a legszakmaibb, de a köztévé vitáját nem tartja valódi vitának. Úgy véli, hogy a Momentum mindhárom vitát tisztességesen lehozta.

A Momentum elnöke szerint a Magyar Péter-jelenség nem vesz el annyi szavazatot a pártjától, hogy az 5 százalék alá kerüljenek és ne szerezzenek EP-mandátumot. Donáth Anna úgy látja, hogy a Momentum értékeire és politikájára még mindig van igény, és a párt közösségként nem tud elporladni.

Donáth Anna hangsúlyozta, hogy a Momentum hozzájárult a magyar politikához az elmúlt hét évben, és bár benne van a lehetőség, hogy június 9. után lemond, a közösségen belüli beszélgetések döntenek majd a következményekről. Úgy véli, hogy a 2022-es választási kudarc után keletkezett bizalmi vákuumot Magyar Péter használta ki, de a Momentum is átélte ezt a NOlimpia kampány után. Donáth szerint a Momentum hibája az volt, hogy belépett az ellenzéki összefogásba.

A Momentum elnöke felelőtlenségnek tartja Magyar Péter megnyilvánulásait, amelyekkel a Momentumba támadt, és szerinte a Fidesz politikájának negatív elemeit nem szabadna továbbvinni. Donáth Anna szerint a DK-val sem értékrendben, sem politikai ajánlatban nem állnak közel egymáshoz, és úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc akadálya a kormányváltásnak.

Végül Donáth Anna büszkén számolt be arról, hogy az Európai Parlamentben elérték körülbelül 22 milliárd euró befagyasztását, amelynek célja, hogy "Orbánék ne költhessék csapnivalóan, korrupt módon az EU-s pénzt".

Az Amarone Kft. által végzett közvélemény-kutatás során felmerült, hogy a válaszadók közül ki látná szívesebben miniszterelnökként: Orbán Viktort vagy Magyar Pétert. A kutatás további kérdései között szerepelt Donáth Anna, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Toroczkai László, valamint Magyar Péter és Orbán Viktor szimpátiájának felmérése is. A kutatás érdeklődött a közmédián megrendezett vita megtekintése és a válaszadók Magyarországgal kapcsolatos érzéseinek felmérése iránt is.

Az Amarone Kft. telefonos közvélemény-kutatásában arról érdeklődött, hogy a választók Orbán Viktor miniszterelnököt vagy Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét látnák-e szívesebben Magyarország élén. A cég korábban más politikai témákban is végezett kutatásokat, például a budapesti önkormányzati választások és Novák Katalin népszerűségét érintő kérdésekben. A kutatás során a választók számára fontos kérdéseket, valamint a politikai személyiségek, köztük Donáth Anna szimpátiáját is felmérték.

(Borítókép: Donáth Anna 2023. április 14-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.