Minden idők kampányfilmjét forgatták a győri polgármesterről

Dézsi Csaba András, a győri fideszes polgármester kampányának utolsó heteiben egy rendkívül hosszú, 40 perces kampányfilmet jelentetett meg, amely a magyar politikai kultúrában is ritkaságnak számít.

A dokumentumfilmnek álcázott kampányfilm a népszerű tudományos ismeretterjesztő csatornák stílusában kezdődik, ahol a győri panelházak sötét képeit és a híradók hangjait hallhatjuk, amint Borkai Zsolt szexbotrányáról számolnak be. A riporterek hangjai után egy békésebb családi jelenet következik, ahol a polgármester felesége, Vera kávéfőzés közben támogatja férje döntését, hogy vállalja a polgármesterjelöltséget.

A film azonban a kezdeti ígéretes hangulat után egy közhelyes, lapos kampányfilmmé válik, amelyben a polgármester felesége, a megyei közgyűlés elnöke, a polgármesteri főbiztos, az orvoskolléga és maga a polgármester is nyilatkozik, de új információt nem közölnek Dézsi Csaba Andrásról.

A kampányfilm hosszát kritikusai már-már elviselhetetlennek tartják, mondván, hogy amit egy rövid, 1-2 perces kampányfilmben el lehetne intézni, azt itt túlzottan kiterjesztették.

A film egyik szórakoztató része a fideszes közgyűlési elnök nyilatkozata, aki kritizálja Borkai Zsoltot a pályázatok előkészítésének hiányosságai miatt, és említi, hogy a korábbi sikeres projektek a kormány érdemei.

A kampányfilm készítői a rejtélyes Vbrothers, akik magukat több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező, független filmes csapatként határozzák meg, bár ez a leírás azóta eltűnt a film névjegyéről.

Az úgynevezett „Borkai-ügy” még ma is hullámokat vet. Az egykori tornász olimpiai bajnok, Borkai Zsolt tengeri kalandja, az örömlányokkal színesített orgia, Pákó színvonalas háttérzenéjével, jókora belpolitikai vihart is kavart. Bírósági ügy lett belőle, zsarolással, ilyen-olyan pénzek megjelenésével. Egyik szereplője a történetnek a korábbi 14-szeres válogatott labdarúgó, Póczik József volt, akit első fokon felmentettek a zsarolás vádja alól, de pénzbírságot szabtak ki rá. Póczik József felesége, Erika, jelen állás szerint rácsok mögé kerül, ha másodfokon is helybenhagyják az elsőfokú ítéletet, akkor 1 év 10 hónapra börtönbe kell mennie a 66 esztendős asszonynak zsarolás miatt.

Póczik József a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy felesége teljesen összeomlott, és nehezen dolgozza fel a helyzetet. Ő maga személyes adattal való visszaélés miatt kell büntetést fizetnie, de a bíróság kimondta, hogy nem zsarolta meg Borkait, és nem fogadott el tőle pénzt. Az ügy hosszú távú hatásai miatt egészsége is megrendült, több szívproblémát is átélt az elmúlt évek során.