Dél-Németországot sújtó árvízi katasztrófa

Tovább tombol az ítéletidő Németországban, ami súlyosbítja a hétvégén kirobbant, történelmi méretű dél-németországi árvízi katasztrófa helyzetét. Bajorországban és Baden-Württembergben több gát átszakadt, az árvíz pedig a Dunát is egyre inkább érinti, és az áradásokban már legalább öt ember életét vesztette.

A bajorországi árvízkatasztrófa első áldozata egy tűzoltó volt szombat éjszaka, majd hétfőn újabb két holttestre bukkantak Schorndorfban, és egy eltűnt középkorú nő holttestét találták meg egy vízzel telt alagsorban Schrobenhausennél. Egy 57 éves nőt hétfőn a bajorországi Markt Rettenbachban az ár az útról sodorta el a kocsijával együtt, a testét később a helyszínen találták meg. A rendőrségi közlemény szerint a nő a lezárt szakaszra figyelmeztető táblát elhagyva ráhajtott az elárasztott útra, ahonnan az autója lecsúszott a mély víz alatt álló mezőre. Egy 22 éves tűzoltó továbbra is eltűnt Offingenben, ahol a kutatását csak a levegőből vagy a száraz területeken tudják folytatni az erős áradás sodrása miatt. A Duna mellékfolyóin sok helyen lassan levonulnak az árvizek, de a folyó maga Kehlheimben húszéves árvízi csúcsra emelkedett.

A Deutsche Bahn komoly korlátozásokat jelentett be a dél-németországi vasúti vonalakon, és Münchenbe több irányból sem lehet megközelíteni a várost. Egy távolsági vonat siklott ki Badenben, a hajózás leállt a Felső-Rajnán, és egy személyszállító hajót is evakuálni kellett Deggendorfban. A hétvégén kétezer, hétfőn pedig háromezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke szerint a helyzet súlyos és kritikus marad, mivel továbbra is fennáll a gátszakadás vagy szivárgás veszélye. A keleti oldalon a legrosszabb még hátravan, mivel az árvíz Regensburg felé mozdult. Az árvízsújtotta régiókban legalább ötvenezren teljesítenek szolgálatot a mentési hadműveletekben. Baden-Württembergben már jelentős javulást tapasztaltak.

Az árvíz miatt több klinikát, idősotthont, menekültszállót és más közintézményeket is kiürítettek. Vasárnap este a tűzoltók egy 81 éves sofőr segítségére siettek, aki az elárasztott utcán hajtott autójával, és a napfénytetőn keresztül kellett segítséget hívnia.

A helyi tudósítások szerint katasztrófafilmbe illő képek uralkodnak az elöntött területeken, ahol a vízmennyiség elsodorta az utcákon parkoló autókat, és a sáros utcákon háztartási eszközök, nyitott aknafedelek hevernek. Az árvíz nem kímélte az autópályákat sem, több videófelvétel rögzítette, hogy a víztömegek leszaggatták a B10-es szövetségi autópálya zajvédő falait.

Az észak-felső-bajorországi rendőrség videóelőzetesekkel és kamerákkal szerelt pótkocsikat vet be a fosztogatások megakadályozására. Rendőrségi drónokat is bevetettek a vízzel elárasztott területeken, hogy érzékeljék az esetleges bűneseteket és teljesebb képet kapjanak a katasztrófahelyzetről.

Olaf Scholz kancellár a délnyugati régiókba utazott, és elmondta, hogy idén már negyedszerre kellett árvízi területre mennie. A politikusoknak cselekedniük kell, és a szövetségi kormány támogatja a mentési műveleteket, valamint segélyt is ígért az árvízkárosultaknak. Scholz, Nancy Faeser belügyminiszter és Markus Söder bajor miniszterelnök társaságában látogatást tett a felső-bajorországi Reichertshofenben, ahol szolidaritásukról, valamint támogatásukról biztosították az árvíz sújtotta települések lakosságát.

A Német Meteorológiai Szolgálat újabb figyelmeztetést adott ki a további erős zivatarok miatt, és magas fokú riasztás van érvényben több tartományban, beleértve Berlin is.