Kötelező szavazást írna az alkotmányba Csőre Gábor

Csőre Gábor színész szerint Magyarországon kötelezővé kellene tenni a választáson való részvételt, és ezt alkotmányba is foglalná.

A közelgő Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása, valamint a helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek és nemzetiségi képviselők választása kapcsán több hazai híresség is nyilatkozott a szavazás fontosságáról. Csonka András színész például kiemelte, hogy a választás számára olyan jelentőséggel bír, mint az orvosi szűrővizsgálat, és úgy véli, csak az jogosult a kritikára, aki részt is vesz a szavazáson. Sebestyén Balázs rádiós műsorvezető pedig Vitézy Dávid politikus iránti rajongását fejezte ki, megjegyezve, hogy ha több hasonlóan felkészült politikusunk lenne, az ország jobb helyzetben lenne.

Csőre Gábor is hangsúlyozta a szavazás jelentőségét, és úgy véli, hogy a részvétel kötelezővé tétele Magyarországon elősegítené a demokrácia érvényesülését. Az RTL-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a kötelező szavazást az alkotmányba is beleírná, és még retorziókat is alkalmazna annak érdekében, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Szerinte ez olyan kötelezettség, mint amikor a hazát meg kell védeni egy támadás ellen.

Csőre hozzáfűzte, hogy a szabadságért vívott harc és a büszkeség azokra, akik kivívták a szabadságunkat, azt jelenti, hogy éljünk is a szabadságunkkal. Úgy látja, a demokráciában élő embernek kötelessége részt venni a demokratikus választásokon, és minden választás akkor a legdemokratikusabb, amikor a részvételi arány a lehető legnagyobb.