Csehország hamarosan megszabadul az orosz kőolajtól

Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala bejelentette, hogy legkésőbb a jövő év közepéig az ország teljes mértékben megszünteti függőségét az orosz kőolajtól.

A cseh kormányfő a Mero állami cég vezetőségével tárgyalt a közép-csehországi Nelahozevesban, ahol kijelentette, hogy a TAL kőolajvezeték bővítésének befejezése után azonnal kezdeményezni fogja az orosz kőolaj- és földgázbehozatalra vonatkozó uniós kivétel megszüntetését. A Trieszt és Ingolstadt közötti vezeték bővítését Csehország kezdeményezte, és a projekt technológiai előkészítése az év végére, maga a bővítés pedig a jövő év első felére várható.

Fiala hangsúlyozta, hogy a bővítés eredményeképpen Csehország hat évtized után válik függetlenné az orosz Barátság kőolajvezetéktől. A TAL vezeték kapacitásának növelésével 4 millió tonna kőolajjal több érkezhet majd az országba, amit a nyugat-csehországi Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban található kőolajfinomítók dolgoznak majd fel. Ezen kívül a cseh állam korábban már létrehozott egy kőolajvezetéket Ingolstadt és Kralupy között.

A litvínovi és kralupyi kőolajfinomítók, melyek a lengyel Orlen Unipetrol tulajdonában állnak, már előkészületeket tesznek a más típusú kőolajra való átállásra. Litvínovban a kőolajfinomító technológiai átállása már befejeződött, és jelenleg az új berendezéseket tesztelik. Tavaly év végétől kezdve több különböző országból származó kőolajat dolgoznak fel, és az orosz kőolaj felhasználása 22 százalékkal csökkent. Kralupyban pedig eddig sem használtak orosz kőolajat.

Csehország a tavalyi évben összesen 7,4 millió tonna kőolajat importált, amelynek 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül érkezett, a többi pedig az Ingolstadtot és Kralupy nad Vltavout összekötő IKL vezetéken keresztül. A csehek orosz olajimportja az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók előtt alig több, mint a magyar fele volt.