Videó: hazaindult a kínai holdszonda

Visszaindult a Földre a Csang'o–6 űrszonda, amely történelmi küldetést hajt végre, hiszen elsőként kísérli meg minták hazahozatalát a Hold túlsó oldaláról – számolt be róla a BBC a Kínai Nemzeti Űrügynökség bejelentése nyomán.

A kínai állami média szerint a holdistennőről elnevezett szonda helyi idő szerint reggel 7 óra 38 perckor indult útnak vissza a Földre. A küldetés célja, hogy első ízben szállítson talaj- és kőzetmintákat a Hold ezen eddig kevéssé ismert részéről a tudományos közösség számára. A szakértők, köztük John Pernet-Fisher holdgeológiai szakértő, különösen izgatottan várják az űrszonda visszaérkezését, mivel olyan kőzeteket is hozhat, amelyeket korábban még soha nem vizsgálhattak meg közelebbről, és a kétnapos holdi tartózkodása alatt a szonda körülbelül 2 kg mintát gyűjtött a mechanikus karja és fúrója segítségével.

A 24.hu korábbi beszámolója alapján a Csang'o–6 vasárnap reggel ért földet a Hold túlsó oldalán, amely a Földről nem látható. Ez a terület rendkívül nehezen megközelíthető a sok mély kráter miatt, és eddig Kínán kívül egyetlen nemzet sem tudott itt sikeresen leszállni. A Csang'o–6 ráadásul a Hold déli sarkához is közel landolt, ami tovább növeli a küldetés jelentőségét.

A kínai űrhivatal közleménye szerint a szonda „kiállta a Hold túlsó oldalán uralkodó magas hőmérséklet próbáját”, de „a felemelkedés különösen nehézkes volt”. A felszállást követően a szonda elérte a tervezett Hold körüli pályát, és a fedélzetén lévő mintákkal összekapcsolódik egy másik, pályán lévő űreszközzel, amelyről egy visszatérő szondában repül vissza. Várhatóan június 25-én ér földet a kínai Belső-Mongólia területén.

A május 3-án indított küldetést mérföldkőnek tartják az ország űrprogramja szempontjából a Hold túlsó oldaláról szállított talaj- és kőzetminták miatt. A szonda a világon elsőként tűzte ki nemzeti zászlaját a Hold túlsó oldalára, amelyet vulkanikus kőzetből, bazaltból készült zászlót úgy tervezték, hogy ellenálljon a korróziónak és a Hold túlsó oldalán uralkodó szélsőséges hőmérsékletnek, tekintettel a jövőbeli holdi küldetésekre. A zászlót robotkarok húzták fel, miután a szonda először a Hold felszínébe fúrta magát, majd egy mechanikus kar segítségével felkaparta a talajt és a kőzeteket, így gyűjtve mintát.

Az alábbi videón megtekinthető a Csang'o–6 visszaindulása, valamint a holdi talajból történő mintagyűjtés folyamata. A szonda egy rejtélyes objektumot is magával vitt, erről bővebben itt írtunk. Ez már a második alkalom, hogy Kína mintákat gyűjt a Holdról, miután a Csang'e-5 2020-ban sziklákat hozott vissza a Földhöz közelebbi oldalról.

A szakértők szerint a Csang'e-6 leszállóegység által gyűjtött minták kulcsfontosságú nyomokat szolgáltathatnak a Hold, a Föld és a Naprendszer eredetével és fejlődésével kapcsolatban. Az ország további tervei között szerepel, hogy 2030-ra űrhajósokat juttat a Holdra, és kutatóbázist épít a déli póluson, ahol vélhetően vízjég is található.