Botrányhős szenátor újra megméretteti magát

Bob Menendez, a demokrata New Jersey-i szenátor, akit súlyos korrupciós vádakkal és kémkedéssel vádolnak, bejelentette, hogy a novemberi választáson függetlenként fog elindulni, annak ellenére, hogy büntetőper van folyamatban ellene.

Bob Menendez, aki 2006 óta tölti be a New Jersey állami szenátori posztját, kijelentette, hogy bűnösnek nem érzi magát, és biztos abban, hogy a New Jersey-i polgárok és az amerikai közvélemény fel fogja menteni a vádak alól, és újraválasztják a szenátusba. Menendeznek 800 aláírásra volt szüksége az újbóli jelöltséghez, amit sikerült is összegyűjtenie az államban.

A szenátor május 15-én kezdődött szövetségi bírósági tárgyalásának tárgya, hogy állítólag külföldi kormányoktól, köztük az egyiptomi és katari kormányoktól, kenőpénzt és különböző ajándékokat fogadott el. A hatóságok 2022-ben több százezer dollár készpénzt, aranyrudakat és egy luxus Mercedest találtak az otthonában.

Menendezt korábban, 2017-ben is korrupcióval vádolták, de az akkori per vakvágányra futott, és a vádpontok egy részét megsemmisítették. Annak ellenére, hogy saját pártjából is felhívták a lemondásra, Menendez nem mondott le szenátori pozíciójáról.

A politikus és felesége, valamint az ügylet két másik résztvevője is vád alá került. Menendez a vádemelést "alaptalan kitalációnak" és etnikai alapú "üldöztetésnek" nevezte. A szenátor pere akár két hónapig is eltarthat, és több évtizednyi börtön is várhat rá, ha bűnösnek találják.