Bánki Erik cáfolja, hogy cége pénzt kapott volna a pécsi buszper egyik vádlottjától

Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője határozottan cáfolja, hogy a németországi cégének számlájára 52 millió forintot utalt volna a pécsi buszper harmadrendű vádlottja. A Népszava cikke szerint Bánki Erik ezzel pontosította korábbi cáfolatát.

A pécsi buszper kapcsán a Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, amelyben a vádlottakat bűncselekmény hiányában felmentették. A táblabíróság szerint az elsőfokú ítélet megalapozatlan volt, mivel nem tárták fel a buszvásárlás fontos mozzanatait.

A büntetőper tárgya egy 2015-ös eset, amikor a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tüke Zrt. 115 használt Volvo buszt vásárolt 3,5 milliárd forintért a holland Bus and Coach cégtől, melyet korábban a Volvo magyarországi cége 2,8 milliárd forintért kínált. A buszok ára a közvetítők bevonása miatt nőtt meg.

A Népszava korábban megjegyezte, hogy a buszvásárlásban a város és a térség kormánypárti politikusai is dönthettek, de az ő szerepüket nem vizsgálták. P. Endre, aki üzleti kapcsolatban állt Bánki Erikkel, és aki elismerte bűnösségét, 170 millió forint jutalékot kapott a buszvásárlásból.

A táblabíróság ítéletében említést tett arról, hogy Bánki Erik németországi cégének, amelyben ő 91 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, pénzt utalt P. Endre, aki a cég ügyvezetője volt.

Bánki Erik a Népszava június 1-jei cikkében SMS-ben reagált, kijelentve, hogy „Nekem biztosan nem utalt egyetlen fillért sem! Aki ezzel ellentétes dolgot állít, az hazudik.” A lap ekkor rámutatott, hogy nem Bánki személyesen, hanem a cége kapta volna a pénzt. Később Bánki újabb üzenetben állította, hogy „Egyetlen eurócent sem érkezett a nevezett személytől a céghez! Hasonló nagyságrendű átutalás sem történt, amit összekeverhettek volna. Nem tudom, hogy honnan és ki adta ezt az információt, de nyilvánvalóan hazugság.”

A Népszava megkereste a bíróságot, amely a határozatában közzétett ténybeli és jogi álláspontját nyilvánosan kihirdette.

: Népszava