Bács-Kiskun: megmutatjuk, mi lett a százmilliárdos fejlesztési ígéretekből

Hol van már a jövőre induló kiskunhalasi fürdőépítés, vagy a Kecskemétre érkező, munkahelyteremtő gyár? És ki látta a bugaci lepénygyárat, vagy a zsanai geotermikus fűtésrendszert? Esetleg a pálosszentkúti ásványvízpalackozót? A kormányról csupa jó híreket közlő Bács-Kiskun vármegyei napilap, a baon.hu 2019 és 2022 februárja között 77 lelkesítő cikket írt nagyszerű beruházásokról. Megnéztük, ezekből mi vált valóra.

„A pálosok életerejének titka a hit valóságteremtő erejében gyökerezik” – mondta Kövér László, a pálosszentkúti felújított kolostorépület és kegyhely, a kibővített zarándokház, a petőfiszállási felújított kápolna és a megépült ásványvíz-palackozó üzem átadásán Petőfiszállás-Pálosszentkúton 2021-ben. Az államtól az egyház erre 448 millió forintot kapott, de mint a Magyar Pálos Rend holnapjáról kiderül: a gyártás 2023-ig nem indult el, azt egy cégnek ki is szervezték. A Green Rabbit Kft. az Átlátszó megkeresésére azt közölte, hamarosan polcon lehet a termék, de még sokat kell dolgozniuk.

A Google segítségével vizsgáltuk, hogy 2019. február 28-ika és 2022. február 23-ika között hányszor és milyen cikkekben jelent meg a „beruházás” kifejezés a baon.hu portálon. A kereső 246 találatot mutatott, de a tényleges beruházásokra mutató címeket kigyűjtve 77-re szűkült a lista.

Sok minden elkészült, de inkább az apróságok dominálnak

A 77 egységet tartalmazó listán a beruházás értéket is feltüntettük, valamint azt, hogy mikor készül el, vagy éppen mikor fújtak le. Az látható, hogy a 2019-2020-as években a már addigra elkészült beruházásokról írt a lap, ezek szinte kivétel nélkül uniós pénzből épültek. A 2022-es választás elé időzített ígéretek pedig sok esetben ígéretek maradtak.

Szijjártó Péter magyar gazdasági erőről beszélt, ám a valóság felülírta a kormány terveit, a brüsszeli eurók nélkül már nem annyira aktív építő. Olyannyira, hogy a pénzügyminiszter Varga Mihály nemrég bejelentette: a kormány újabb 625 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

„Kedden a Külügyminisztériumban jelentették be, hogy a svájci Flisom cég gyárat épít Kecskeméten. Az eseményen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is.” – 2020-as a cikk, melyben a polgármester azt mondta: „Egy ország, egy város életében vannak olyan történelmi pillanatok, amelyeknek részesévé válni nagy megtiszteltetés, és büszkeséggel tölthet el bennünket. Így élem meg a mai napot, a Flisom Kecskemétre településének bejelentését”. Arról már nem írt a lap, hogy 2023-ra gyakorlatilag tönkrement a vállalkozás, a cégvezető lemondott, az MNB is hiába keresi őket. Pedig állami támogatást is kaptak, „a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatást” adott.

Vasút, geotermia, halasztott fürdő

„Csak az előkészítés 4 milliárd forint, amely uniós forrásból történik, maga a beruházás több mint 100 milliárd forint lenne. A tervek jövő év végére készülhetnek el, 2022 végén-2023 elején kezdődhet az építkezés, ha az akkori kormány a mostanihoz hasonlóan támogatni fogja a beruházást, és a támogatás fenn tud maradni a következő ciklusra is, én biztos vagyok benne, hogy akkor az építkezéshez is rögtön hozzá fogunk tudunk látni” – ezt Vitézy Dávid 2021-ben mondta. A felújítás várat magára, Vitézy Dávid sem államtitkár már, a beruházást Lázár János közlekedési és építési miniszter meszelte el.

Az 5 milliárdos zsanai geotermikus fűtési rendszerről nem csak a helyi lap, az Átlátszó is írt. Ötmilliárd forintos geotermikus fűtési rendszer kiépítésére kért és kapott 2,5 milliárd forintos uniós támogatást a helyi önkormányzat bevonásával alakult projektcég és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda konzorciuma a Bács-Kiskun megyei Zsanán. A hatóságok költségvetési csalás gyanújával nyomoznak.

„A jelenlegi kormány támogatja a halasi fürdőfejlesztést, ami hatalmas mérföldkő lehet a város fejlődése szempontjából, ez azonban nagyban múlik a jövő évi választások eredményétől is – fűzte hozzá a képviselő, aki bízik abban, hogy mindenkinek fontos Kiskunhalas, a térség fejlődése.” A fürdőről pedig megírtuk, a tervezők alapos munkát végeztek, több száz oldalnyi anyag készült. A költségvetés szerint maga a fürdő 18,2 milliárd forint lenne 2022 januári áron, az uszoda 7,4 milliárd, a kültéri medencék árát 413 millió forintra árazták, míg a parkolóházra 3,3 milliárd forintot számoltak. Ez összesen 29,3 milliárd forint, a kempinggel együtt viszont már 34,8 milliárd forintra becsülik a tervezők a beruházást, ez több mint 50 százalékos drágulás a 2021-ben tervezetthez képest. Nem is épül belőle egyelőre semmi.

40 milliárdnyi elkészült, 177 milliárdnyi elmaradt

Ha összesítjük az elkészül és elmaradt – vagy függőben lévő – beruházásokat, akkor vegyes képet kapunk. Ha a beharangozott (100 milliárd forintnyira becsült) Kecskemét-Lajosmizse vasútvonalat kihagyjuk, akkor is 77 milliárd forintnyi beruházás az, ami nincs. Ám elkészült legalább 40 milliárd forintnyi.

Segesvári Csaba