Az amerikai elnökválasztás utolsó előválasztásai

Mérföldkőhöz érkezett az idei amerikai elnökválasztás, hiszen ma kerülnek megrendezésre az utolsó előválasztások az Egyesült Államokban, amelyek során a választók ítéletet mondanak a bűnössé nyilvánított Donald Trumpról is.

Az előválasztási küzdelmek utolsó állomásaihoz érkeztek, ma rendezik meg az utolsó állami előválasztásokat az Egyesült Államokban. Közel öt hónap és több mint 100 voksolás után ebben a hónapban véget ér a 2024-es előválasztási kampányszezon.

Montanában, New Jerseyben, Új-Mexikóban és Dél-Dakotában mind a republikánus, mind a demokrata szimpatizánsok szavaznak, míg Washington D.C.-ben csak a demokraták voksolnak. Iowában már lezajlottak az elnökjelölti előválasztások, így ott a képviselőházi előválasztásokra kerül sor.

A hivatalos előválasztási naptár négy nap múlva zárul, Guamon és az Amerikai Virgin-szigeteken június 8-án rendezik meg a demokrata előválasztást. Ezek a területek, bár amerikai állampolgárok lakják, nem rendelkeznek szavazati joggal a novemberi elnökválasztáson, mivel nem államnak minősülnek.

A Fox News összeállítása szerint a várható eredmények különös figyelmet érdemelnek, mivel ez lesz az első előválasztás Donald Trump volt amerikai elnök üzleti iratok meghamisítása miatti elítélése után. Emellett a republikánus szavazók preferenciái is érdekesek lehetnek, tekintettel arra, hogy Nikki Haley, Trump korábbi mérsékelt riválisa bejelentette: az exelnökre fog szavazni novemberben. Annak ellenére, hogy Haley visszalépett a jelöltségtől, mégis jelentős szavazatarányt ért el, így kérdéses, hogy támogatói követik-e őt ebben a döntésben.