Lendületet kap az ukrán ellentámadás

Hídvetők segítségével indított támadást az ukrán hadsereg Vovcsanszk város északi részén, ahol mesterséges hidakat hoztak létre a Vovcsa folyón, és az ellentámadás mind orosz, mind ukrán források szerint erősödik.

Az ukrán hadsereg német gyártmányú Biber hídvetőkkel kelt át a Vovcsa folyón, és nyugati források szerint egy, míg orosz források szerint 4-5 mesterséges hidat építettek a folyón. Az ellentámadás során az ukránok több területet is visszafoglaltak a város északi részén, és az oroszok fokozatosan kiszorulnak a harkivi városból.

Az orosz Rybar thinktank, amely jó kapcsolatokat ápol az orosz védelmi minisztériummal, elismeri, hogy az ukránok átkeltek a Vovcsán, és most utánpótlási útvonalakat, valamint hídfőállásokat igyekeznek kiépíteni. Ugyanakkor az oroszok északnyugati irányból indítottak ellentámadást, de az ellenséges dróntevékenység jelentősen hátráltatja az offenzívájukat. Ebben a kontextusban érdemes megemlíteni, hogy egy amerikai RQ-4B Global Hawk típusú katonai drón őrjáratozik a Krím partjai mellett, a Fekete-tenger felett, ami a Krímen található orosz katonai létesítmények felderítését végzi és ezen információk átadása az ukrán hadseregnek. A drón nem repült be az orosz vagy ukrán légtérbe, és nincs arról információ, hogy az orosz légvédelem vagy légierő intézkedett volna.

Vovcsanszk, amely a háború előtt közel 17 ezer lakosú város volt Harkiv megyében, a nyári orosz offenzíva során veszélybe került, de az elmúlt napokban az ukrán ellenlökés lendületet vett. Az amerikai katonai drónok tevékenysége, mint a Global Hawk, amely Szicíliából szállt fel és a Krím térségét figyeli meg, tovább erősítheti az ukrán hadsereg pozícióit a térségben.