4000 éve ilyen műtéttel próbálták meg gyógyítani a rákot

Spanyol, német és brit kutatók egy ókori koponyát vizsgálva arra jutottak, hogy az ókori egyiptomi orvosok már 4000 évvel ezelőtt is megpróbálták megérteni és gyógyítani a daganatos betegségeket.

Az emberiség sokkal régebb óta harcolhat a daganatos megbetegedések ellen, mint azt korábban gondolták. Ezt támasztja alá a Frontiers in Medicine orvosi lapban megjelent tanulmány, amely szerint régészeti leletek bizonyítják, hogy az ókori egyiptomiak sebészeti úton próbálták meg eltávolítani a rákos elváltozásokat.

A kutatók korábban egyértelmű bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy az ókori Egyiptomban az orvosok részletes leírásokat készítettek bizonyos daganatos megbetegedésekről. Azonban a betegség és a hatékony kezelések pontos megértése csak sokkal később jelent meg a történelmi feljegyzésekben.

A Cambridge-i Egyetem gyűjteményében található koponyákat tanulmányozva a kutatók két mintát vizsgáltak meg részletesen. Az egyik, a 236-os darab, egy 30-as éveiben járó férfié volt, aki i.e. 2687 és 2345 között élt. A másik, az E270 minta, egy 50 év feletti nőé volt, aki jóval később, i.e. 663 és 343 között élt.

A mikroszkópos vizsgálatok során kimutatták, hogy mindkét koponyában szövetkárosodások voltak, amelyek a daganatos megbetegedésre utalnak. Különösen a 236-os mintán voltak előrehaladott és áttétes rákra utaló jellegű sérülések.

A kutatók meglepetésére a koponyákon vágásnyomokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy az orvosok műtéti úton igyekeztek eltávolítani a daganatot, ehhez pedig éles fémeszközöket használhattak.

Ez az eddigi legrégebbi ismert eset lehet, amikor az orvosok sebészeti módon próbálták kezelni a rákot. A kutatók szerint a kezelés nem vezetett sikerre, és a beteg mindenképp meghalt volna. Nem tudni, hogy a bemetszések a halála előtt vagy után történtek, de mindkét esetben azt mutatják, hogy az ókori egyiptomiak már több ezer évvel ezelőtt is próbálkoztak megérteni ezt a fajta megbetegedést.