Az elsősök körében a legmagasabb az évismétlők aránya Magyarországon

Magyarországon az első osztályban van a legtöbb évismétlő diák, az idei tanévben az elsősök 4,2 százaléka, összesen 4088 gyermek ismétli az évet. A Népszava által megszerzett Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez az arány a legmagasabb az 1-8. osztályosok között, a többi évfolyamon az évismétlők aránya csupán 0,7 és 2,1 százalék között mozog.

A 2022/2023-as tanévben 94 342 elsős közül 5,2 százalék, körülbelül 4906 fő volt évismétlő, ami azt jelenti, hogy az idei szám valamivel alacsonyabb a tavalyinál. A mostani tanévben 97 333 gyermek jár első osztályba, és a 4,2 százalékuk mintegy 4088 főt tesz ki.

A gyakorlatban előfordul, hogy a szülő és a pedagógus közösen dönt az első osztály megismétléséről, mivel a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az iskola igazgatója szülői kérésre engedélyezze az évismétlést, még akkor is, ha a gyermek teljesítette a követelményeket. Az évismétlés egyik leggyakoribb oka az, hogy a gyermek iskolaérettségét nem megfelelően mérték fel az iskolakezdés előtt.

Az Orbán-kormány 2020 januárjában szigorította a szabályokat, és azóta csak egy bürokratikus eljárás keretében lehet felmentést kérni a tankötelezettség megkezdése alól, amit az Oktatási Hivatalnál lehet kezdeményezni. Szakértők szerint a szigorítás következtében több hatéves gyermek kerülhet iskolába éretlenül, ami befolyásolhatja a teljesítményüket, és növelheti a tanulási, beilleszkedési, magatartási problémák kialakulásának esélyét.