Az X platformon megengedett lesz a felnőtt tartalmak megosztása

Az Elon Musk által tulajdonolt X közösségi platform, korábban Twitter néven ismert, frissítette a felhasználói irányelveit, lehetővé téve a felnőtt tartalmak közzétételét bizonyos feltételek mellett.

Az X platformon a felhasználók számára megengedetté válik a meztelenkedést és szexuális viselkedést bemutató tartalmak megosztása, amennyiben ezek a bejegyzések a résztvevők beleegyezésével készültek, és ez egyértelműen fel van tüntetve. Ez a lépés tulajdonképpen egy korábbi, a Twitteren érvényben volt irányelv újraélesztését jelenti, amely még Elon Musk megvásárlása előtt volt hatályban.

A felhasználóknak jelezniük kell, ha ilyen tartalmakat osztanak meg, és az oldal kitakarja ezeket a kiskorú (16 és 18 év közötti) felhasználók elől, hasonlóan az erőszakos tartalmakhoz. A nagykorú felhasználók is kapnak egy figyelmeztető üzenetet az ilyen típusú bejegyzések megnyitása előtt, miszerint felnőtt-tartalom következik.

A tartalmak nem lehetnek feltűnőek, és megfelelően kell őket címkézni. Amennyiben valaki nem a megfelelő besorolással tesz közzé bejegyzéseket, annak módosíthatják a fiókbeállításait.

Azonban vannak olyan tartalmak, amelyek továbbra is határozottan tilosak lesznek az X-en:

  • A szexuális kizsákmányolás minden formája.
  • A kiskorúak tárgyiasítása, szexualizálása és bármiféle károsítása.
  • Az obszcén viselkedést bemutató vagy azt bátorító tartalmak közzététele.
  • A felnőtt tartalmú profilképek használata.

Ezekkel az irányelvekkel az X eltér a többi nagy közösségi platformtól, mint például a Facebook, a TikTok, a YouTube vagy az Instagram, amelyek nem engedélyezik a felnőtt tartalmak közzétételét. Az egész változtatás éppen azért lépett életbe, mert az oldalon túl sok bárki számára explicit módon hozzáférhető ilyen tartalmat lehetett találni, és a célja, hogy védje a kiskorúakat a nem megfelelő tartalmaktól. Számos kutatás számolt be arról korábban, hogy a 16 és 18 év közöttiek jelentős része találkozott már eddig is pornográf tartalmakkal a közösségi oldalon.