Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok nukleáris robbanófej célba juttatására is alkalmas Minuteman III-as interkontinentális ballisztikus rakétát indított Kaliforniából, a Vandenbergi Légibázisról.

A próbalövést helyi idő szerint 12:56-kor hajtották végre, és a rakéta nem volt robbanófejjel felszerelve. Az amerikai űrerők szerint ez a tesztlövés egy rutinszerű és időszakos esemény, amelynek célja az volt, hogy bizonyítsák az Egyesült Államok nukleáris elrettentő képességének megbízhatóságát és hatékonyságát a 21. századi fenyegetésekkel szemben, valamint hogy megnyugtassák szövetségeseiket.

Az űrerők kiemelték, hogy a tesztlövés nem kapcsolódik semmilyen aktuális nemzetközi eseményhez, így nem áll összefüggésben az orosz-ukrán konfliktus eszkalációjával. Az Egyesült Államok korábban már több mint 300 hasonló tesztet hajtott végre.

Az Egyesült Államokbeli Louisiana államban egy hétfőn elfogadott törvény értelmében a bíróságok sebészeti kasztrációt rendelhetnek el a kisgyermekek elleni szexuális bűncselekményekért elítélt személyek ügyében. A republikánus többségű törvényhozás elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetőséget ad a bíráknak, hogy sebészeti kasztrálásra ítéljenek olyan bűnözőket, akik 13 éves vagy annál fiatalabb áldozat ellen követnek el súlyos szexuális bűncselekményt. Az MTI beszámolója szerint amennyiben Jeff Landry louisianai republikánus kormányzó aláírja a törvényt, ez lesz az első állam az országban, ahol ilyen büntetést alkalmazhatnak.

Néhány államban – köztük Kaliforniában, ahol a Minuteman III-as rakétát is indították – már vannak érvényben olyan törvények, amelyek lehetővé teszik a kémiai kasztrálást, de az elkövetők választhatják a sebészeti eljárást is. Az Állami Törvényhozók Országos Konferenciája törvénykezést támogató szervezet tájékoztatása szerint eddig nem volt tudomása olyan államról az országban, amely lehetővé teszi a bírák számára a sebészeti kasztrálás elrendelését.

A pedofil bűnelkövetők gyógyszeres kasztrálásának lehetősége 16 éve létezik Louisianában, de ezt a büntetést ritkán alkalmazzák. A kémiai kasztrációnál a nemi vágy csökkentésének érdekében olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek blokkolják a szervezet tesztoszterontermelését. A sebészeti kasztrálás ennél sokkal invazívabb eljárás.

A törvényjavaslatot a louisianai törvényhozás mindkét, republikánus többségű háza elsöprő többséggel fogadta el. A törvényjavaslat ellen főként a demokraták szavaztak, azonban magát a javaslatot Regina Barrow demokrata szenátor írta. Barrow elmondta reméli, hogy a jogszabály elrettentő hatással lesz a szexuális bűnelkövetőkre.

Bár a kasztrációt gyakran férfiakkal hozzák összefüggésbe, Barrow szerint a törvényt nőkre is lehet alkalmazni. Hangsúlyozta azt is, hogy a büntetés kiszabása egyéni mérlegelés szerint és a bírák belátása alapján történhet. A büntetés kiszabható, nem kiszabandó. Ha egy elítélt nem jelenik meg, vagy nem hajlandó alávetni magát a sebészeti kasztrálásnak, akkor emiatt háromtól öt évig terjedő börtönbüntetéssel nézhet szembe.

Kaliforniában nem csak a rakétakísérletek miatt került a hírekbe, hanem egy cápatámadás is történt. Egy 46 éves férfi ököllel védte meg magát a rátámadó cápától, amikor nagyjából 90 méterre volt a parttól. A cápa a felsőtestén és a bal karján is megharapta, de a férfi eszméleténél maradt és orrba vágta az állatot, ami ezután elengedte őt. A közelben lévő úszók segítségével a partra került, ahol sürgősségi orvos nyújtott neki elsősegélyt, majd kórházba szállították. Sérülései súlyosak voltak, de nem életveszélyesek. Az incidens után az érintett partszakaszt lezárták, és a hatóságok drónnal és csónakkal kezdték keresni a cápát, de egyelőre nem találták meg.

Az Apple egyik korábbi csúcstelefonja, az iPhone 5S, amely 2013-ban jelent meg és az elsők között vezette be a Touch ID ujjlenyomatleolvasó rendszert, most már hivatalosan is elavultnak számít. Az elmúlt két évben még csak vintage, azaz réginek minősítették, de a kaliforniai cég frissítette a lejárt jótállású termékekre vonatkozó támogatás oldalát, és ezzel a modell is az elavult készülékek közé került. Ez azt jelenti, hogy a cég már nem nyújt hardverszolgáltatást ezekre a termékekre, és a szervizek sem rendelhetnek hozzájuk alkatrészeket, így a meghibásodott készülékeket már nem fogják javítani.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.