Egymillió gigabájt: adatrekordot döntött a BL-döntő

Az O2 hálózatán a Dortmund–Madrid Bajnokok Ligája-döntő során óránként egymillió gigabájt adat haladt át, ami új rekordot jelent, és a közelgő foci Eb még nagyobb terhelést ígér a mobilhálózatok számára.

Az O2 hálózat üzemeltetője szerint 2016-ban még egy teljes napra volt szüksége ahhoz, hogy elérje az egymillió gigabájtot, míg ma ez a mennyiség mindössze egy óra alatt teljesíthető. Matthias Sauder, az O2 Telefónica hálózatbővítéséért felelős vezetője kiemelte, hogy ami néhány éve még napi érték volt, azt ma óránként kezeli a hálózat, ami a digitalizáció terjedését jelzi.

A focimeccsek nagy adatáramlást generálnak, a szurkolók élőben közvetítik az eseményeket, és megosztják élményeiket. Az O2 hálózat mobiladat-használata jelentősen megnőtt a Bayern, Madrid és Dortmund mérkőzései során. Az idei Bajnokok Ligája-döntő óránkénti egymillió gigabájtos rekordja azt jelenti, hogy ez az adatmennyiség akkor is keletkezne, ha több mint tízmillióan egyszerre streamelnék az új Taylor Swift albumot.

Az O2 hálózata 2023-ban körülbelül 4,8 milliárd gigabájtot kezelt, ami 40 százalékos növekedés az előző évhez képest. A GSMA tanulmánya szerint az európai adatforgalom a következő öt évben megháromszorozódik. Az O2 hálózat energiafogyasztása azonban a növekvő adatfelhasználás ellenére szinte állandó marad, köszönhetően a modern technológiáknak és a mesterséges intelligencia alkalmazásának. Az 5G technológia bitenként 90 százalékkal kevesebb energiát használ, mint a korábbi szabványok.

A labdarúgó-Európa-bajnokság idejére a mobiltelefon-szolgáltatók javítani kívánják a vételt a stadionokban és a szurkolói zónákban, ideiglenes rádióárbocok felállításával. A stabil mobiltelefon-ellátás kritikus a nagy sportesemények alatt, hiszen minden gólt, büntetőt és vitatott döntést azonnal megosztanak a közösségi médiában.

Az O2 Telefónica minden Eb-meccset rendező német stadiont 5G-vel szerel fel, így a stadionokban 2,7 millió néző, a szurkolói zónákban pedig további milliók élvezhetik a jó mobiltelefon-vételt. A szolgáltató szerint a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzései új rekordokat dönthetnek meg a streaming keresletben. Az O2 Telefónica mobil 5G adókat, úgynevezett mobil rádiós pótkocsikat és ideiglenes árbocokat használ, amelyek gyorsan és rugalmasan biztosítanak további 5G és 4G kapacitást.