Megjelent a baljós árny: jöhet a zuhanás a tőzsdéken?

Az Nvidia sokadszorra szárnyal az elmúlt másfél évben, és emelkedése pozitívan hatott az amerikai részvénypiacra, de a szoftverszektor gyengesége baljós ómenként lebeg a piac felett.

Az Nvidia, mint a világ harmadik legértékesebb tőzsdei vállalata, 2024. május 22-én ismét elkápráztatta a befektetőket egy vártnál jobb gyorsjelentéssel. Három kereskedési nap alatt 466 milliárd dollárral nőtt a cég tőzsdei kapitalizációja, ami rekordgyanús reakciót váltott ki. Az S&P 100 index 0,07 százalékos pluszban volt, miközben az Nvidia 21 százalékos emelkedést produkált, ami ellentétben állt a többi részvény árfolyamának csökkenésével. Ez a jelenség azt sugallja, hogy az Nvidia szárnyalása éppen elszívja a levegőt az amerikai részvénypiac többsége elől.

A május 31-i pénteki napon az amerikai részvénypiacokat sikerült pozitív irányba fordítani, ami javította a részvénypiaci technikai képet. Az S&P 500 index élete nyolcadik legmagasabb záróértékét érte el, és csupán 1,2 százalékra van attól, hogy új csúcsot érjen el. A kérdés az, hogy az Nvidia képes lesz-e vezetni egy újabb emelkedést az S&P 500 indexben.

Az IT-szektor és a szoftverszektor ellentétes jelzéseket ad a piacnak. Az IT-szektor májusi hónapban komoly relatív erőt mutatott, több mint 5 százalékponttal megelőzve az S&P 500 indexet, részben az Nvidia és az Apple részvényeinek köszönhetően. Az IT-szektor erős teljesítménye pozitív jel lehetne, azonban a szoftverszektor gyengélkedése aggodalomra ad okot. Az S&P North American Technology Software index hat hónapos mélypontra esett, és az idén eddig 4 százalékos mínuszban van, szemben az IT index 17 százalékos emelkedésével.

A szoftverszektor gyengeségét a Salesforce gyorsjelentése súlyosbította, amely rosszabb eredményeket és előrejelzést hozott, és a részvények 14 százalékos esését eredményezte. A következő fontos gyorsjelentések az Oracle és az Adobe lesznek, amelyek meghatározhatják a szoftverszektor további irányát.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a részvénypiac kétarcú, és nehezen olvasható helyzettel kell szembenéznünk az elkövetkező hónapokban. Emellett felmerül a kérdés, hogy a klasszikus szoftverrészvények áldozatává válhatnak-e a mesterséges intelligencia forradalomnak.