Ez átrendezi a piacot? – Az eddiginél sokkal olcsóbb chipeket kínál az Intel

Kedden mutatta be az Intel a következő generációs Xeon szerverprocesszorait, amelyekkel az olcsóbb termékek felé mozdul el a félvezetőgyártó vállalat.

Az Intel két hatodik generációs Xeon chipet ismertetett: egy erősebb változatot és egy hatékonysági modellt, amely a régebbi generációk kiváltására szolgál. Az utóbbi már keddtől elérhető, míg a nagyobb teljesítményű modell piaci bevezetése a harmadik negyedévre várható. A vállalat a Lunar Lake névre keresztelt új laptop chipet is bejelentette, ami 40 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a korábbi verziónál, és jövőre további chipek, az Arrow Lake és a Panther Lake bemutatását tervezi.

Élen az olcsósági versenyben

Az Intel áprilisban ismertette először a Gaudi 3 AI chipet, mint az Nvidia H100 chipjeinek olcsóbb és életképes alternatíváját. A nyolc mesterséges intelligencia chipet tartalmazó Gaudi 3 gyorsítókészlet várható ára 125 000 dollár lesz, míg a nyolc Nvidia H100 AI-chip ára a Thinkmate szerverszállító adatai szerint 300 000 dollárba kerül.

Az AMD térnyerése

Az Advanced Micro Devices (AMD) térnyerése miatt az Intel Corporation részesedése az x86-os chipek adatközponti piacán a múlt évben 5,6 százalékponttal 76,4%-ra csökkent, míg az AMD 23,6 százalékot tartott meg. Az AMD sikerét elsősorban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) félvezetőgyártóval való együttműködésének köszönheti. Az Intel a költséghatékonyság irányába mozdult el az adatközpontok piaci részesedésének visszaszerzése érdekében, és Pat Gelsinger vezérigazgató szerint a most bevezetett modellek árai jóval kedvezőbbek lesznek a versenytársakénál.