Az AI-chipek piaca jelentős növekedés előtt áll

A Gartner piackutató intézet előrejelzése szerint az idei évben 33 százalékkal nőhet az AI-chipek globális értékesítése, elérve ezzel a 71,252 milliárd dolláros értéket.

A tavalyi 53,662 milliárd dolláros bevétel után, a mesterséges intelligencia chipek piaca tovább bővülhet, és 2023-ban várhatóan 47 százalékban a számítástechnikai elektronika területén realizálódik majd az eladások jelentős része, ami körülbelül 33,4 milliárd dolláros bevételt jelenthet. Az autóelektronikában alkalmazott AI-chipek értékesítése is jelentős, a becslések szerint 7,1 milliárd dolláros bevételt generálhatnak, míg a szórakoztatóelektronikai szegmensben 1,8 milliárd dolláros bevételekre számíthatnak a gyártók.

A Gartner elemzése szerint az idei évben a kiszállított személyi számítógépek közel negyede, pontosabban 22 százaléka tartalmaz majd olyan processzorokat, amelyek kifejezetten az AI-feladatok gyorsítására lettek tervezve, NPU-magokkal (Neural Processing Unit) felszerelve. A piackutató cég előrejelzése szerint 2026-ra a vállalatok már kizárólag ilyen típusú PC-ket fogják beszerezni.