A dunai árhullám veszélyezteti az üdülőterületeket

Lakóházakat nem fenyeget az árvíz, de az ártérre épült üdülőterületek veszélyben vannak, és az árhullám hosszan elhúzódó lesz – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy a helyzet különösen bizonytalan volt, mivel az előrejelzések eltérőek voltak, és a hétfői, keddi csapadékra egyáltalán nem számítottak. Passauban a Duna 29 centiméterrel magasabban tetőzött, mint amire számítottak, ami a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőnek volt köszönhető.

A szakember tájékoztatása szerint "már a mederben van minden", és Nagybajcsnál várhatóan meghaladják a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet, míg Budapesten szombat éjjel 670 centiméter körüli tetőzésre lehet számítani. Budapesten az elsőfokú készültségi szintet a 621 centiméteres vízállás jelenti, és a Duna 645 centiméternél önt ki a rakpartra.

Karácsony Gergely főpolgármester az érkező árhullám miatt kedden elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten négy szakaszon. Június 6-án 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon, délutántól pedig elszállítják a még az alsó rakparton parkoló autókat. Az alsó rakpart lezárására előreláthatólag június 6-án 20 órától lesz szükség.

A védekezési munkálatokhoz kedden Szolnokról érkezett 65 szakember a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz, majd Debrecenből is útnak indult mintegy hatvan vízügyi szakember. Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a vízügyesek számára nagy kihívást jelent a jelenlegi helyzet, mivel egyszerre több helyen is szükség van a munkájukra, hiszen nem csak a Duna, hanem a Mura és a Tarna folyók is áradnak.

Pest megyében több helyen, így Verőcénél, Budakalásznál és Dunakeszin is kiöntött a folyó. Verőcén már a helyi strandot és a játszóteret is elöntötte a Duna, és a községben homokzsákokat helyeztek el védekezés céljából. Dunakeszin a helyi strand és játszótér területét is ellepte a víz, és a vízszint még akár egy métert is emelkedhet, így a komp előreláthatólag szerda estig jár. Budakalászon az EuroVelo6 kerékpárút útvonalának egy részét is lezárták az áradás miatt.

Németországban több halálos áldozatot követelt az áradás, és ezreket evakuáltak. Passauban kritikus a helyzet, a város mindhárom folyója árad. Ausztriában a Duna teljes szakaszán leállították a hajóközlekedést, mivel a magas vízállás miatt nem tudják garantálni a közlekedés biztonságát. A leállás időtartama a további csapadéktól és a Dunába ömlő mellékfolyók hozamától függ.