Amerikai szankciók kilátásban Grúzia ellen

Az Egyesült Államok szankciókat fontolgat azok ellen, akik részt vettek Grúzia demokratikus intézményeinek gyengítésében, ami veszélyeztetheti a kaukázusi ország EU-tagságát.

Az amerikai külügyi szóvivő, Matthew Miller a grúz lapok beszámolói alapján kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll arra, hogy szankciókat vezessen be azokkal szemben, akik aláaknázzák Grúzia demokratikus intézményeinek működését. A szankciók a grúziai demokrácia leépítésében részt vevő személyekre és rokonaikra is kiterjedhetnek, ami közvetlenül kapcsolódik az orosz mintára bevezetett, és nyugati kritikusok által támadott ügynöktörvény elfogadásához.

Miller hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkezdte felülvizsgálni a Grúziával ápolt kapcsolatát, és válaszolni fog a grúz kormány által tett lépésekre. Ez a fejlemény különösen aggasztó lehet Grúzia számára, tekintettel arra, hogy az ország 2022 márciusában nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2023 decemberében megkapta a tagjelölt státuszt. Az amerikai szankciók bevezetése jelentősen befolyásolhatja a csatlakozási folyamatot, és akár negatív irányba is terelheti azt.