Számítógépes agyi implantátumok új reményt jelenthetnek a lebénultak számára

Fontos előrelépést jelenthet a balesetek vagy betegségek következtében lebénult emberek számára az agyi implantátumok fejlesztése.

Az agyi implantátumok fejlesztése jelentős előrelépést hozhat a balesetek vagy betegségek következtében lebénult emberek számára. Európa és Észak-Amerika több egyetemi és vállalati kutatólaboratóriumában dolgoznak olyan számítógépes implantátumokon, amelyek képesek kapcsolatot teremteni az emberi aggyal és a központi idegrendszerrel. A fejlesztések célja, hogy megkerüljék azokat a neurális akadályokat, amelyek meggátolják a súlyos mozgászavarban szenvedő embereket abban, hogy újra képesek legyenek járni, mozogni és beszélni.

Az idegsebészet már évtizedek óta alkalmaz elektródákat az emberi agyba a Parkinson-kór és más mozgászavarok kezelésére, azonban az agyból származó jelek összegyűjtése és exportálása még fejlesztés alatt áll.

Rafael Yuste, a Columbia Egyetem Neurológiai Központjának igazgatója szerint ez a technológia fordulópontot jelenthet az emberiség számára. Úgy véli, hogy a technológia képes lehet megváltoztatni személyiségünk lényegét, mivel közvetlenül az agyba, minden mentális és kognitív képességünk forrásába képes bejutni.

A szakértők szerint a technológia iránt óriási lehet a kereslet, hiszen rengeteg beteg emberen segíthet. A klinikai fejlesztés és az orvosi felhasználás elterjedése előtt azonban a laboratóriumoknak további bizonyítékokat kell szolgáltatniuk az implantátumok hatékonyságát és biztonságosságát illetően.

A technológiai fejlődés mellett a pénzügyi piacokon is jelentős változások történnek. Az amerikai kisbefektetők például rávetették magukat a filléres bóvlirészvényekre, amelyek forgalma vetekszik a legismertebb tőzsdei húzónevekével. Szakértők szerint ez a piac túlhevítettségének a jele lehet, és bár nagyot lehet szakítani egy-egy jó találattal, a veszteségek is tetemesek lehetnek. A filléres részvények népszerűsége a spekulánsok körében érthető, hiszen az ilyen papírok árfolyama rendkívül volatilis, ami lehetőséget ad a gyors meggazdagodásra, de ugyanakkor jelentős veszteségekhez is vezethet.

: Financial Times alapján a Világgazdaság. : Financial Times alapján a Világgazdaság.