A nagykőrösi polgármesterjelölt kampányának jogsértése

A Pest Vármegyei Területi Választási Bizottság megállapította, hogy dr. Körtvélyesi Attila, a nagykőrösi polgármesterjelölt, jogsértő módon használta fel a gyerekeket kampánytevékenységéhez. A jelölt óvodai és iskolai időben találkozott a gyerekekkel, és erről képeket posztolt a Facebookon, amelyeket a választási kampányához használt fel. A bizottság eltiltotta a további jogsértésektől, és Körtvélyesi csütörtök délutánig fellebbezhet, illetve a Kúriához fordulhat a döntés ellen.

A helyi választási bizottság nem talált kifogásolnivalót abban, hogy a kampány az iskolába költözött, ami különösen érdekes fordulatot ad az ügynek.

A választási bizottság részletesen kifejtette, hogy a gyerekek díjazása, oklevelek átadása és a megvendégelésük során készült képek egyértelműen dokumentálják a történteket. A szülők előzetesen nem kaptak tájékoztatást arról, hogy vizuális anyag készül az eseményekről, és azt milyen célból kívánják felhasználni.

A városban Körtvélyesi kihívói között szerepel Kökény Gábor, akit négy ellenzéki párt (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd) támogat. A Demokratikus Koalíció (DK) a kampány utolsó napjaiban több, mint tízezer aktivistát mozgósít, és közösen kampányol más pártokkal, így Kökény Gábor támogatása is része ennek az erőfeszítésnek. Emellett Zágráb Nándor is Körtvélyesi kihívója, aki független jelöltként indul.

A DK-MSZP-Párbeszéd közös listájának kampányfőnöke, Molnár Csaba elmondta, hogy aktivistáik mintegy kilencszáz település közterein lesznek jelen, és több százezer ajtón is bekopognak, hogy a lehető legtöbbet segítsenek az általuk nyerhetőnek tartott városokban és kerületekben. Az országos telefonkampányt is folytatják, ahol az aktivisták minden városban telefonközpontokat működtetnek majd, és cáfolta azokat a híreket, hogy a korábbinál kevesebb szavazatszámlálót delegáltak volna a szavazókörökbe.