A magyar fizikai dolgozók félelmei és elvárásai

A Pannon-Work Zrt. által végzett kutatás rávilágított, hogy a magyar fizikai dolgozók bár általában elégedettek munkakörülményeikkel, mégis aggódnak bizonyos tényezők, mint például a bérezés és a munkahelyi biztonság miatt.

A kutatás során megkérdezett 800 fizikai dolgozó közül sokan úgy érzik, hogy a munkájukat veszélyeztetik a külföldi vendégmunkások és a technológiai fejlődés. A fiatalok (18-29 évesek) alacsony aránya, mindössze 18 százalék, kihívást jelent a munkaadók számára, akiknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk erre a korcsoportra. A fizikai dolgozók többsége, 77 százaléka alkalmazottként dolgozik, míg csak egy kis részük, körülbelül egytizedük atipikus foglalkoztatási formában. A szakmunkások jelentik az alkalmazottak több mint felét (54 százalék), míg a vállalkozók közel kétharmadát (70 százalék). Az ipar területei jelentik a betanított munkát végzők elsődleges foglalkoztatóit, és a kutatás szerint a munkaadóknak megelőző intézkedéseket kellene tenniük a munkaerőpiaci mozgás lassítása érdekében. A kékgalléros munkavállalók 89 százaléka szerint fontos lenne a szakmunkások képzésére és utánpótlására nagyobb figyelmet fordítani.

A fizikai dolgozók közel kétharmada elégedett a munkájuk változatosságával és a munkakörülményekkel, 59 százalékuk pedig a szakmai fejlődés lehetőségét is biztosítottnak látja. Ugyanakkor a fizetési helyzetükkel kapcsolatban már kevésbé pozitívak, több mint fele, 57 százalékuk rossznak ítéli azt, és 79 százalékuk szerint anyagilag nem értékelik őket megfelelően. Az intézményekbe vetett bizalom alacsony, a hazai tulajdonban lévő vállalatok kivételével, amelyek meghaladták a 3-as értéket egy 5-ös skálán.

A munkavállalók több mint kétharmada úgy érzi, hogy a külföldi vendégmunkások és a robotika térnyerése veszélyezteti a munkaerőpiaci pozícióikat. A fizikai dolgozók közel egynegyede attól tart, hogy elveszíti a munkáját, és a segédmunkát végzők 35 százaléka gondolja, hogy munkanélkülivé válhat. Az álláskeresés során a válaszadók közel fele szerint könnyű új állást találni, míg a másik fele szerint ez nehéz. Az álláskeresők több mint kétharmada az internetes keresést és az online állásportálokat részesíti előnyben, míg több mint fele a személyes kapcsolatokra támaszkodna. Az új álláslehetőségek keresése során a válaszadók döntő többsége az internetet és a közösségimédia-platformokat részesíti előnyben.