A Szuverenitásvédelmi Hivatal ügyében a kormány nem válaszol

A Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenységével kapcsolatos kérdésekre a kormány nem válaszol, mondván, hogy a hivatal független és autonóm államigazgatási szerv.

A szocialista Tóth Bertalan az igazságügyi minisztertől érdeklődött, hogy milyen jogalapon próbálja a Szuverenitásvédelmi Hivatal bárkit is törvénysértő megállapodásra bírni. Tóth Bertalan felvetése szerint a Fidesz által létrehozott hivatal vezetője, Orbán Viktor javaslatára kinevezett Lánczi Tamás, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét kereste meg, hogy információkat szolgáltasson azokról az ügyvédekről, akik potenciálisan veszélyeztethetik az ország szuverenitását.

Lánczi Tamás a levélben részletezte az együttműködés elvárt formáit, hangsúlyozva, hogy az ügyvédségnek az Alaptörvény és a jogszabályok betartásával kell végeznie tevékenységét. Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke válaszában jelezte, hogy a kérés összeegyeztethetetlen az ügyvédi tevékenységről szóló törvénnyel.

Tóth Bertalan a történtek kapcsán több kérdést is feltett Tuzson Bencének, többek között arra volt kíváncsi, hogy milyen alapon és milyen formában vár el együttműködést a Hivatal a Magyar Ügyvédi Kamarától, és hogy kiket kerestek még meg hasonló célból.

A Fidesz-kormány által alapított Szuverenitásvédelmi Hivatal függetlenségére hivatkozva Répássy Róbert államtitkár közölte, hogy a hivatal tevékenységével kapcsolatos kérdések megválaszolása nem tartozik a kormány tagjainak feladat- és hatáskörébe.