A dél-afrikai kormányváltás hatása a devizára

A dél-afrikai eszközök árfolyama emelkedik, mivel a befektetők pozitívan értékelik a folyamatban lévő koalíciós tárgyalásokat, amelyekből egy piacbarát kormány alakulhat. A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) több mint három évtized után nem tudott többséget szerezni a törvényhozásban, ami a rand árfolyamának emelkedéséhez vezetett.

Az ANC a választásokon a szavazatok 40,2%-át szerezte meg, ami alapján a befektetők számos, korábban valószínűtlennek tartott forgatókönyvet mérlegelnek. A választások előtt a Wall Street elemzői úgy vélték, hogy az ANC a szavazatok 45%-át fogja megszerezni, és egy kisebb párttal köt koalíciót.

A piacokon a legnagyobb ellenzéki párttal, a Demokratikus Szövetséggel (DA) való esetleges koalíció összességében kevésbé valószínűnek tűnik. A dél-afrikai eszközök a hétfői kereskedésben erősen ingadoztak, de a nap végére stabilizálódtak, és a rand kedden már 0,5 százalékos emelkedést mutatott a dollárral szemben.

A Citigroup szerint az ANC kisebbségi kormányt alakíthat, ami politikai bizonytalanságot eredményezhet. Ugyanakkor a pénzügyi piacok egy DA-val kötött koalíciót részesítenének előnyben, mivel ez felgyorsíthatná a gazdasági reformokat és a privatizációs kezdeményezéseket.

Enoch Godongwana pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ANC nem fog meggondolatlan döntéseket hozni a koalíciós partner kiválasztásakor, és a cél a befektetői bizalom és a gazdaságpolitika folytonosságának megőrzése.

A dél-afrikai szuverén kockázati prémium hétfőn enyhén csökkent, miután a pénteki kereskedés zárásig január óta a legnagyobb mértékben nőtt. A JPMorgan Chase & Co. adatai szerint jelenleg 319 bázispont a többlethozam az államkötvényekhez képest.