Fehér Ház: a Hamász térfelén pattog a labda, de a béke más fronton is fontos

A Fehér Ház szerint a gázai békejavaslat elfogadása jelenleg a Hamász döntésén múlik, annak ellenére, hogy a tervezet fogadtatása vegyes volt Benjamin Netanjáhu izraeli miniszterelnök kormányában, jelentette a Guardian.

John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn beszélt arról, hogy a békejavaslatot Izrael dolgozta ki, és Joe Biden amerikai elnök csak bemutatta azt a múlt pénteki találkozón. Netanjáhu miniszterelnök továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nem fogad el olyan megállapodást, amely nem vezet a Hamász katonai és kormányzó képességeinek megsemmisítéséhez.

Kirby hozzátette, hogy bár hallott néhány Izraelből érkező kritikát, még Israel Katz izraeli külügyminiszter sem cáfolta, hogy az általuk javasolt béketervről van szó.

A Fehér Ház szóvivője kiemelte, hogy a Hamász csütörtök éjjel megkapta a békejavaslatot, és jelenleg hivatalos válaszukra várnak. Kirby szerint a Hamásznak el kellene fogadnia az ajánlatot, amely tűzszünetet és az izraeli csapatok fokozatos kivonását ígéri Gázából, hiszen ezek azok a feltételek, amelyeket a Hamász szeretne.

A békefolyamat másik fontos színtere Ukrajna, ahol az Egyesült Államok aktív szerepet vállal. Az ABC News beszámolója szerint Kamala Harris amerikai alelnök fogja képviselni az országot a június 15-i luzerni békekonferencián, amely az ukrajnai háború lezárásáról szól. Joe Biden elnök egy Los Angeles-i kampányeseményre lesz hivatalos, amelynek házigazdája George Clooney és Julia Roberts lesz.

Kirsten Allen, Harris kommunikációs igazgatója szerint az alelnök ki fogja emelni a Biden-Harris-kormányzat elkötelezettségét Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megőrzése mellett, valamint megerősíti az ukrán nép melletti kiállást, amely folyamatosan védekezik az orosz agresszióval szemben. Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója is részt fog venni az amerikai delegációban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban a részvételre buzdította a világ vezetőit, miközben azzal vádolta Oroszországot, hogy Kína segítségével megpróbálja aláásni a találkozót. Sem Oroszország, sem Kína nem fog részt venni a békekonferencián. John Kirby azzal kapcsolatban, hogy Biden elnök nem vesz részt személyesen a békekonferencián, kijelentette, hogy nincs olyan vezető a világon, aki jobban és határozottabban támogatná Ukrajnát, mint Joe Biden.