Tesla gyár leállása Grünheidében

A Tesla bejelentette, hogy júniusban öt napra leállítja a gyártást a berlini Grünheide-i üzemében, amely a vállalat egyetlen európai gyártóközpontja.

A cég szóvivője megerősítette, hogy a gyártás fejlesztési és felújítási okokból áll le június 7-én, 14-én, 17-én, 27-én és 28-án. A tervezett üzemszüneti napok célja a hatékonyság növelése, az alkatrészek rendelkezésre állásának biztosítása és a ciklusidők optimalizálása.

A Tesla idén már többször is szüneteltette a termelést különböző okokból. Január végén a Vörös-tengeren történt támadások miatt alkatrészellátási problémák léptek fel, márciusban pedig egy áramellátást érintő szabotázsakció és egy gyújtogatás miatt állt le a gyártás közel egy hétre. Májusban is volt egy egynapos tervezett termelésleállás.

A berlini üzem, amely több mint két éve állít elő elektromos autókat, mintegy 12 ezer munkavállalót foglalkoztat. A globális kereslet csökkenése miatt a Tesla világszerte létszámcsökkentést hajtott végre, ami Grünheidében 400 munkahely megszűnését eredményezte.

Annak ellenére, hogy a gyár még nem érte el az eredetileg kitűzött évi egymilliós gyártási célt, a Tesla már évi kétmillió autó gyártását tűzte ki új célul. A vállalat így továbbra is a gyártás növelését tervezi.