A Telekom ingyen 5G-je: marketing vagy valós előny?

A Telekom ingyenes 5G szolgáltatása első hallásra vonzónak tűnhet, de a kiszámoló.hu szerint ez alig több, mint üres marketingfogás.

A Telekom 2023. június 3. és szeptember 15. közötti időszakban teszi lehetővé ügyfelei számára, hogy extra költségek nélkül használhassák az 5G hálózatot, amennyiben kompatibilis okostelefonnal rendelkeznek. Ez az akció a tavalyihoz hasonlóan zajlik, és a felhasználók már a megjelölt dátum előtt értesítést kaptak arról, hogy készülékük az 5G hálózaton működik. Normál esetben a Telekomnál egy ún. gigaerős csomag választása szükséges ahhoz, hogy az év minden napján hozzáférjenek az 5G-hez.

Azonban a kiszámoló.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a Telekom által kínált ingyenes 5G szolgáltatás csak Magyarország nagyon kis területén nyújt ténylegesen gyorsabb letöltési sebességet a 4G-hez képest. A cég lefedettségi térképe szerint a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány, amely elméletileg gigabites letöltési sebességet tesz lehetővé, csupán Budapest bizonyos részein, a Balaton környékén és néhány vidéki nagyvárosban érhető el. Más területeken, ahol a 2100 és 700 MHz-es frekvenciatartományokat használják, a letöltési sebesség a 4G-vel azonos.

Ez azt jelenti, hogy azok az ügyfelek, akik előfizetnek az 5G szolgáltatásra, az ország nagy részén nem tapasztalnak jelentős sebességnövekedést, mivel ugyanazt a maximális letöltési sebességet kapják, mint a 4G esetében. A Telekom sajtóközleménye szerint szeretnék az 5G élményt minél több ügyfél számára elérhetővé tenni, de nem térnek ki arra, hogy ez a sebesség tekintetében gyakran nem jelent különbséget.

Továbbá, bár a Telekom szerint a 3,6 GHz-es frekvenciatartományban akár gigabites letöltési sebesség is elérhető, a lefedettségi információs oldalon az szerepel, hogy az 5G hálózaton a maximális letöltési sebesség 475 Mbit/s, ami jóval kevesebb, mint a gigabites ígéret. A 24.hu szerkesztőségének 5G kompatibilis telefonjai már jelezik az 5G hálózat használatát, és a lefedettségi térkép szerint az irodájuk a sötét magentával jelölt területen található, ahol a Speedtest alkalmazás használatával sikerült is megközelíteni az elméletileg elérhető maximális letöltési sebességet.