A Nissan teljes mértékben az elektromos autókra összpontosít

A Nissan vállalat bejelentette, hogy nem fektet be többé új belsőégésű motorok fejlesztésébe, és teljes mértékben az elektromos autókra helyezi a hangsúlyt.

A Toyota, a Mazda és a Subaru közös erőfeszítéseket tesznek a következő generációs belsőégésű motorok fejlesztésére, de a Nissan más stratégiát választott, és leállítja az új benzin- és dízelmotorokba történő beruházásokat. Francois Bailly, a Nissan egyik vezető alelnöke és tervezési igazgatója, aki Afrika, Közel-Kelet, India, Európa és Óceánia régióért is felelős, kijelentette, hogy a vállalat jövője az elektromos autókban rejlik, és nem terveznek új, belsőégésű motorral működő hajtásláncokba fektetni.

A Nissan az átállást a hagyományos motorokról az elektromos modellekre az e-Power technológiájuk segítségével kívánja megvalósítani. Ebben a rendszerben a belsőégésű motor nem közvetlenül hajtja a kerekeket, hanem generátorként szolgál az akkumulátor töltéséhez. A vállalat célja, hogy a belsőégésű motor hatásfokát 50 százalékra növelje, és ezt a mérföldkövet már el is érték az e-Power motor prototípusával a 2021 eleji tesztelések során.

Bár a Nissan nem tervez új motorok fejlesztésébe fektetni, a teljes elektromos modellpalettára való átállás nem történik meg azonnal. Bailly hangsúlyozta, hogy a vállalat a különböző régiók előírásaihoz igazítja a modellkínálatot, például Afrikában, ahol még mindig legálisak az Euro 2-es besorolású autók. A belsőégésű motorok kivezetése így régióról régióra eltérő ütemben fog megtörténni, és a meglévő motorokat tovább optimalizálják a szigorúbb előírásoknak való megfelelés érdekében.