A Mi Hazánk kevesebb alpolgármestert szeretne

A Mi Hazánk párt törvényjavaslatot nyújtott be, amely maximalizálná az alpolgármesterek számát a helyi önkormányzatokban.

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa szerint szükség van a változtatásra, mivel a szivárványkoalíciók pozícióéhsége és a gátlástalan klientúrabővítés miatt túlzottan megnőtt az alpolgármesterek száma. Újbuda esetében példaként említette, hogy az önkormányzati választások után öt alpolgármestert választottak, ami a korábbi kettőhöz képest jelentős növekedés. Novák Előd szerint ez a lépés arra volt szükséges, hogy az ötpárti koalíciót egyben tartsák.

A Mi Hazánk módosító javaslatát azonban senki nem támogatta, még a Fidesz képviselői sem, és Novák Előd volt az egyetlen, aki 2019-ben nemmel szavazott László Imre polgármester előterjesztésére.

A párt szerint az önkormányzati adók helyett csökkenteni kellene a luxuskiadásokat, az alpolgármesterek számát, a politikai apparátust és a tanácsnoki kifizetőhelyeket. Emellett a Mi Hazánk összevonná a szaporodó önkormányzati cégeket, és megszüntetné a cégvezetők prémiumát.

Jelenleg a megyei jogú városok polgármesterei és a fővárosi kerületi önkormányzatok polgármesterei havonta 1 millió 300 ezer forintra jogosultak, az alpolgármesterek fizetését pedig a képviselő-testület állapítja meg, a polgármesteri illetmény 70–90%-a közötti összegben.