A Maldív-szigetek kitiltotta az izraeli állampolgárokat

A Maldív-szigetek kormánya vasárnap bejelentette, hogy kitiltja az izraeli állampolgárokat az országból, válaszul Izrael Hamász elleni gázai háborújára, amelyet a helyi közvélemény ellenez.

A Financial Times szerint a döntés részleteiről, mint például a tilalom életbe lépésének időpontjáról és módjáról, Mohamed Muizzu elnök kormánya nem közölt információkat. Izrael válaszul figyelmeztette állampolgárait, hogy kerüljék el a Maldív-szigeteket, és az ott tartózkodó izraelieknek azt tanácsolta, hogy minél előbb hagyják el az országot. A kormányzati intézkedések között szerepel az izraeli útlevéllel rendelkezők kitiltása, valamint egy különmegbízott kinevezése a palesztin szükségletek felmérésére. Emellett adománygyűjtő kampány is indult a „palesztin testvéreink megsegítésére”, az ENSZ palesztin segélyszervezetének (UNRWA) támogatásával. A kormány „A maldívok szolidárisak Palesztinával” jelszó alatt országos gyűlést is szervez, és tárgyalásokat kezdeményez más muzulmán országokkal az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának felgyorsítása érdekében.

A Maldív-szigetek és Izrael közötti kapcsolatok már 50 évvel ezelőtt megszakadtak, azonban az izraeli állampolgárok a 1990-es évek eleje óta látogathatják a szigetországot, miután megszűnt a korábbi beutazási tilalom. A maldív turisztikai minisztérium adatai alapján az idei év első negyedévében jelentős, 89 százalékos csökkenést mutat az izraeli turisták száma: mindössze 528-an érkeztek, szemben a tavalyi első negyedévi 4644 látogatóval. A Maldív-szigetek, melynek lakossága alig haladja meg az 500 ezret, évente több mint 1 millió turistát fogad.