Kreml: Abszurd a svájci béketárgyalás az ukrajnai háborúról

A Kreml abszurdnak nevezte a Svájcban tervezett békekonferenciát, amely az ukrajnai háború lezárását hivatott elősegíteni, tekintettel arra, hogy Oroszország nem vesz részt rajta – közölte a Sky News.

A nyugati országok által Svájcban, Lucerne mellett szervezett békekonferencia június 15-16-án kerül megrendezésre, azzal a céllal, hogy előmozdítsák az ukrajnai konfliktus befejezését. Az eseményen körülbelül 100 ország vesz majd részt, többségük a nyugati államokból és azok jelentősebb kereskedelmi, valamint politikai partnereiből kerül ki.

Oroszország kormánya "abszurdnak" titulálta a konferenciát, és kifejtették, hogy érthető, miért döntenek egyes országok úgy, hogy távol maradnak az eseménytől, mivel a konferenciának nincs határozott célja vagy keretrendszere a háború lezárására.

Kína is azon országok között van, amelyek nem vesznek részt a konferencián, ami aláássa azt a törekvést, hogy Moszkvát gazdasági partnerein keresztül nyomás alá helyezzék, és rábírják, hogy egy olyan békemegállapodást fogadjon el, amely inkább az ukrán érdekeket veszi figyelembe.

A békekonferencia nyugaton is kritikák kereszttüzébe került, számos elemző szerint az eseménynek nincs értelme anélkül, hogy az ukrajnai konfliktust kirobbantó Oroszországot meghívták volna.