A Fidesz háborús pszichózissal vádolja az Európai Néppártot

A Fidesz több napja támadja Manfred Webert és az általa vezetett Európai Néppártot, állítva, hogy Weber magyarokat küldene az ukrán frontra, ami nem felel meg a valóságnak.

A kormánypárti kommunikáció kiemelt célpontja Manfred Weber és az Európai Néppárt, amelyet háborúpártisággal vádolnak. Gulyás Gergely és Szijjártó Péter is hangoztatták, hogy Weber a magyarokat küldené a frontra, noha ez a hír téves. A Magyar Nemzet fordítási hibájából eredő félreértésen alapul ez az állítás, mivel Weber valójában a saját országának seregéről beszélt, nem pedig egy európai sorkatonaság bevezetéséről. Az EU-nak ráadásul nincs is hatásköre ilyen döntés meghozatalára.

A Fidesz Facebook-oldalán rendszeresen megjelennek olyan tartalmak, amelyek azt sugallják, hogy ellenállnak az EU-nak ebben a kérdésben, annak ellenére, hogy valójában nincs is szó európai sorkatonaságról.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője, korábban a Fidesz szövetségese volt, de a párt 2021-ben kilépett a pártcsaládból, miután az EPP lehetővé tette volna egy csoport frakciójogainak felfüggesztését. Az EPP és annak vezetői, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki szintén az EPP tagja, a kormánykommunikáció ellenségeivé váltak.

A Fidesz kommunikációs vezetője, Menczer Tamás a Néppártot baloldalinak és háborúpártinak nevezte, miközben a Fidesz szövetségese, a KDNP továbbra is az EPP tagja maradt. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint a pártcsaládban való jelenlét nemzeti érdek, és a különböző álláspontok között ők a békepárti nézetet képviselik.

Az MTI-ben megjelent hírek szerint Manfred Weber háborúpárti, és a magyarokat a "vérszivattyúba" küldené, bár a Századvég felmérése szerint Európában senki sem támogatja az EU katonai beavatkozását Ukrajnában. A kormányközeli média is folyamatosan foglalkozik a témával, hangsúlyozva Weber és az EPP állítólagos háborúpártiságát.

Összefoglalva, a Fidesz szerint az Európai Néppárt háborúpárti, kivéve a KDNP-t, amely békepárti álláspontot képvisel. A pártcsalád jövőbeli összetételét illetően ellentmondásos vélemények vannak, de a Fidesz kommunikációjában egyértelműen negatív a kép, amit az EPP-ről festenek.

Az érintetteknek küldött kérdésekre válasz érkezése esetén a cikk frissítésre kerül.