Ősi esőcseppek nyomai a Jack Hills-i ásványokban

Egy friss kutatás szerint a Földön már mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt, az eddig véltnél 500 millió évvel korábban hullott édesvíz a szárazföldekre. A nyugat-ausztráliai Jack Hills régiójában talált ősi ásványok oxigénizotóp-vizsgálata vezetett a kutatókat a bolygónk legkorábbi esőzéseinek nyomaira.

A Jack Hills területén található a földkéreg legrégebbi ismert anyaga, amely 4,4 milliárd éve viszonylag érintetlen állapotban maradt. Egy ausztrál és kínai kutatócsoport a hadaikumi cirkon nevű ásvány apró kristályainak kor- és oxigénizotóp-vizsgálatával találtak rá a különleges jelekre, amelyek a Föld hidrológiai történetének korai szakaszára világítanak rá. Hamed Gamaleldien geológus, a Curtin Egyetem munkatársa szerint az elemzések során szokatlanul könnyű izotópjeleket fedeztek fel, amelyek akár 4 milliárd évvel ezelőttre is visszanyúlhatnak.

Az elemzésből kiderült, hogy a Jack Hills-i ásványok a földköpeny alatt keletkeztek, és nem sokkal később édesvíz érintette őket. Gamaleldien hozzátette, hogy az ilyen könnyű oxigénizotópok jellemzően a forró édesvíz hatására változtatják meg a kőzeteket a Föld felszíne alatt több kilométerrel. Az eredmények ellentmondanak annak az elméletnek, hogy a Földet 4 milliárd évvel ezelőtt teljesen óceán borította.

Hugo Olierook, szintén a Curtin Egyetem munkatársa kiemelte, hogy ez a felfedezés nemcsak a Föld korai történetére derít fényt, hanem arra is utal, hogy a szárazföldek és az édesvíz viszonylag rövid időn belül, a bolygó kialakulása után kevesebb mint 600 millió évvel, megteremtették az élet számára kedvező feltételeket. Korábban a szakértők úgy vélték, hogy a földkéreg teljesen óceán alatt volt ebben a korban, az új tanulmány azonban ezt a nézetet megkérdőjelezi, ami befolyásolhatja a vízkörforgásról és az életről alkotott képünket is.