A tervezett "lex merénylet" törvény Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet következményeként készülőben van egy új törvényjavaslat Szlovákiában, amely a legfőbb közjogi méltóságok védelmét hivatott szabályozni.

A szlovák kormányfő, Robert Fico május 15-én súlyos sérüléseket szenvedett egy merénylet következtében, és a támadás után 15 nappal Pozsonyba szállították át a besztercebányai kórházból, jelenleg otthonában lábadozik. Az esemény hatására több szlovák politikus és magas rangú tisztviselő is fenyegetéseket kapott, és egyeseket közvetlenül figyelmeztettek, hogy ők lehetnek a következő célpontok.

Ebben a feszült légkörben tervezik a "lex merénylet" elnevezésű jogszabályt, amelynek részletei egyelőre nem ismertek, de annyit lehet tudni, hogy a törvényjavaslat a legfőbb közjogi méltóságoknak biztosítana megfelelő védelmet és védett lakást. A törvényjavaslatot már júniusban a parlament elé terjeszthetik.

Az ellenzék azonban kritikával illeti a kormányzati intézkedéseket, és egy pártokon átívelő, szakmai alapokon nyugvó törvény megalkotását sürgeti. Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke egy televíziós fórumon beszélt arról, hogy alaposan ki kell elemezni a miniszterelnök elleni támadás körülményeit, és meg kell határozni a szükséges megelőző intézkedéseket.

A merénylet hatással volt a politikai erőviszonyokra is, különösen az európai parlamenti választások előtt. A támadás előtti felmérések szerint Fico pártja, a Smer csak 15 százalékos támogatottságot élvezett, míg a PS magabiztos győzelemre számíthatott 27 százalékos támogatottsággal. Azonban a legújabb közvélemény-kutatások szerint a Smer támogatottsága jelentősen megugrott, 24,4 százalékra, míg a PS támogatottsága 23,5 százalékra csökkent.