A szlovák média zűrzavara Fico újra miniszterelnökké válása után

A szlovák közmédia átszervezése komoly vitákat váltott ki, miután Robert Fico ismét miniszterelnök lett és koalíciós partnereivel együttműködve megkezdték a média átalakítását. Kritikusok szerint ez a lépés a sajtószabadság veszélyeztetését jelenti, míg a kormány szerint a csatornák jelenlegi ellenzék felé mutató elfogultságát szeretnék kiegyensúlyozni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy nem csak a közmédia, hanem több kereskedelmi televízió is érintett a változásokban.

A Markíza TV nézői egy rendkívüli adás tanúi lehettek, amikor Michal Kovacic, a csatorna egyik ismert műsorvezetője élő adásban állította, hogy a vezetőség nyomást gyakorol a műsorvezetőkre és öncenzúrára kényszerítik őket. Kovacic, aki a "Testre szabva" című politikai vitaműsor vezetője, a vasárnapi adás végén kijelentette, hogy a szlovák televíziózás politikai átalakítása folyamatban van, és ez a szlovák demokráciára nézve káros következményekkel járhat, ha elveszítik a "csendes harcot". A csatorna válaszul azonnali hatállyal felfüggesztette Kovacic műsorát és levette őt a képernyőről, mondván, hogy megsértette az újságírói kódexet.

A Markíza több mint 120 munkatársa ezután ultimátumot fogalmazott meg a vezetés felé, és sztrájkot is kilátásba helyeztek. Követeléseik között szerepelt, hogy a politikai fejleményeket továbbra is kritikus kérdésekkel kísérve, külső beavatkozások nélkül mutathassák be. A csatorna az ultimátum lejárta előtt közleményben jelezte, hogy nem tudnak eleget tenni Kovacic követeléseinek, és a "Testre szabva" jövőbeni struktúráján dolgoznak, ami jelenleg nyári szüneten van, de sokan úgy vélik, hogy a műsor már nem tér vissza a képernyőre.

Kovacic jelenleg is a Markíza munkatársának számít, de a belső rendszerhez való hozzáférését már zárolták, és a tévé székházába is csak előzetes engedély után léphet be. Egy interjúban elmondta, hogy a nyomásgyakorlás a programigazgató érkezésével kezdődött, aki a tévé tulajdonosának, a cseh PFF csoportnak érdekeit védelmezve tiltott le vendégeket a műsorból. Kovacic szerint a menedzsment a tényfeltáró riportok helyett a bulvárvonalat erősítené, és a műsorát más formátumban folytatnák.

A kormánykoalíció tagjai régóta bojkottálják a Markíza műsorait, és a csatornát liberális elfogultsággal vádolják. A csatorna tulajdonosi háttere is kérdéseket vet fel, hiszen a PFF csoport üzletel a szlovák állammal, és a média nem akadályozhatja más érdekeltségeiket. A dolgozók a PFF prágai székhelyén is megpróbálták követeléseiket kifejezni, de nem fogadták őket.

A Markíza dolgozói szerint a vezetőség politikai nyomásra öncenzúrát vezet be, míg a kormány szerint a csatorna nem kiegyensúlyozott. Robert Fico és koalíciós partnerei a Markízát és más médiumokat ellenségesnek és elfogultnak tartják. A kormánykoalíció szerint a műsorok nem tükrözik a kiegyensúlyozott vitát, hanem az ellenzék felé elfogultak.

A közmédia tervezett átalakítása ellen a dolgozók fekete öltözékben tiltakoztak, és a közmédia dolgozói is többször tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, mely szerintük a műsorok szerkesztési szabadságába nyúlna bele. A szlovák közmédia magyar nyelvű rádiójának, a Pátria rádiónak több dolgozója felmondott, mivel úgy vélik, hogy a törvény elfogadása esetén megszűnik a függetlenségük.