Lángokba borult Vlagyimir Putyin rezidenciája az Altaj-hegyvidékben

Információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hivatalos rezidenciája lángokba borult az Altaj-hegyvidék Ongudaji járásában május 30-án. Az orosz elnök feltételezett bunkeréhez tartozó egyik épület teljesen kiégett, a tűzről készült felvételeket nyilvánosságra hozták, amelyeket újságírók elemeztek.

A The Odessa Journal szerint az egyik épület teljesen kiégett. A Vazinnye Isztorij – Fontos történetek portál közzétette a tűzről készített fotókat és felvételeket, a Sirena kiadvány oknyomozói elemezték az információkat. Elemzők szerint a homlokzat színe, az épületek elrendezése, a zöldfelület, a terep és a tető az aktivisták fotóin egybeesik a lakóházról készült korábbi fényképek elemeivel.

Az újságírók a képeket speciális programok segítségével elemezték, azonban nem találtak manipulációra utaló jeleket. Azt állítják, hogy a fotók május 30-án készültek. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának ügyeleti egysége nem kommentálta a tűzről szóló információkat. A tűz oka ismeretlen.

Az Index beszámolója szerint egy jelentés – melynek társszerzője egy korábbi miniszterelnök-helyettes és Putyin-kritikus, Borisz Nyemcov volt – szerint a helyszínt „az orosz elnök és más magas rangú tisztviselők számára kijelölt szövetségi védelmi szolgálat őrzi”.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciájának tartott altaji épületcsoport a Gazprom szanatóriumaként van nyilvántartva. A létesítmény építése 2009-2010-ben vált ismertté, és mintegy 3 milliárd rubelbe került. 2011-ben újságírók megpróbáltak bejutni a szanatóriumba, de a biztonságiak megtagadták a belépést, arra hivatkozva, hogy a helyszín különleges státuszú az ország vezető tisztségviselői számára. Az épületegyüttes az Ursul és a Katuny folyók találkozásánál található. Az orosz elnök többször is megszállt ebben a „szanatóriumban” az Altaj-hegységben tett nem hivatalos látogatásai során.

A rezidencia közelében található egy zárt, speciális farm, ahol maralokat (nagytestű gímszarvasokat) tenyésztenek, hogy az agancsukból vért nyerjenek. 2016-ban, az Altajban tartott államtanácsi ülés előtt a média arról számolt be, hogy 70 kilogramm agancsot készítettek elő Putyin számára. Az agancsok vérét állítások szerint fürdőkhöz használják, amelyeket gyógyhatásúnak tartanak. 2022-ben a Project kiadvány Putyinhoz közel álló személyekre hivatkozva azt állította, hogy az akkori védelmi miniszter, Szergej Sojgu vezette be Putyint az altáji vérfürdők szeretetébe. Állítólag a Gazprom vezetője, Alekszej Miller is élvezi az ilyen eljárásokat, bár a Gazprom gazdasági helyzete nem a legjobb, hiszen a cég 2022-ben 6,9 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el az Európába irányuló gázeladások zuhanása és a különböző szankciós intézkedések miatt.

Gleb Karakulov – aki 2022-es disszidálása előtt kapitányként szolgált az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálatnál (FSO) – ritka betekintést engedett Vlagyimir Putyin paranoid életmódjába. Információk szerint az orosz elnök egy speciálisan erre a célra épített, páncélozott vonatot használ hivatalos utazásaihoz. A titkos vasúthálózat olyan állomásokat foglal magába, amelyek Putyin lakóhelyeit kötik össze. Az orosz elnök hírek szerint azonosan kinéző irodákat építtetett fel több városban is, ahol a titkosszolgálatok hamis autókonvojokat és repülőgépeket használnak.

Az altaji hegyvidéki üdülőhely egyike lehet annak a 20 ingatlannak, amelyekről Borisz Nyemcov még 2012-ben azt állította, hogy Putyin rendelkezésére állnak. Nyemcovot 2015-ben meggyilkolták. A helyi lakosok a COVID-járvány idején Putyin helikopterét látták a rezidencia közelében.