Villámcsapás sújtott egy gyermeknapi ünnepséget Csehországban

Tizennyolc ember, köztük legalább kilenc gyermek megsérült egy csehországi gyermeknapi rendezvényen, amikor villám csapott le a helyszínre. Öt embert újra kellett éleszteni a tragédia következtében.

Vasárnap délután egy váratlan villámcsapás borzolta a kedélyeket egy Liberec Vratislavice nad Nisou városrészében, a kastélyparkban megrendezett gyermeknapi ünnepségen. A katasztrófa következtében összesen 18 ember szenvedett sérüléseket, akik közül legalább kilenc a fiatalabb korosztályhoz tartozik.

A helyszínen tartózkodó 2 és 16 év közötti gyerekek közül többen is eszméletlen állapotban feküdtek a földön, de szerencsére egyikük sem szenvedett égési sérüléseket, és műtéti beavatkozásra sem volt szükség. Azonban öt személy állapota olyan súlyos volt, hogy újraélesztésre szorultak.

A sérülteket a környék kórházaiba szállították, egy gyermeket pedig helikopterrel vittek a prágai Motol egyetemi klinikára. A helyi rendőrség szóvivője a CTK hírügynökségnek elmondta, hogy a tragédiát egy viharban egy fába csapó villám okozta, amely alatt sokan próbáltak menedéket találni az eső elől.

A gyermeknapot Csehországban hagyományosan június elején ünneplik, azonban az idén a heves esőzésekkel kísért viharok az ország több pontján is fennakadásokat okoztak. Nyugat-Csehországban több folyó is megáradt, és Plzen városában a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak távol a folyópartoktól. Emellett a Plzen és Strakonice közötti vasútvonalat földcsuszamlások miatt ideiglenesen le kellett zárni.

Csehországban nem ez az első eset, hogy villámcsapás okoz sérüléseket. Csaknem két héttel ezelőtt szintén villámcsapás miatt sérült meg tíz ember a németországi Drezdában. A villám egy belvárosi utcánál csapott le, ahol három nő és hét férfi sérült meg. A mentősök egy 27 és egy 30 éves férfit sikeresen újraélesztettek.