A nyestek okozta károk az autókban és a megelőzésük

A nyestek nem csak aranyosak, hanem jelentős károkat is képesek okozni, különösen az autók motorterében. Egy szakértő elmagyarázza, hogyan előzhetjük meg egyszerűen, hogy ezek az állatok beköltözzenek a járműveinkbe.

A nyestek gyakran okoznak problémát az autók motorterében, ahol a kábeleket és csöveket rágják el, kihúzzák, így jelentős kárt okozva. Ezek az állatok különösen azokat az autókat veszélyeztetik, amelyek hosszabb ideig állnak egy helyben, mivel a nyestek számára kellemes elfoglaltságot jelentenek az alkatrészek tönkretétele. A kertvárosi környezet különösen kedvező számukra, ahol könnyen találnak ennivalót és búvóhelyet.

Meggyes Péter, egy Pest megyei, péceli autószerviz-tulajdonos szerint a nyestek által okozott károk jelentős költségeket róhatnak az autótulajdonosokra. Egyes esetekben a szervizköltség akár hat számjegyű összegre is rúghat, különösen, ha olyan alkatrészeket rongálnak meg, amelyek más problémákat is előidézhetnek.

Meggyes Péter elmondása alapján a nyestek gyakran támadják meg a motorháztető belső szövetburkolatát, különösen a Fordokét, és a vákumcsöveket, valamint az ablakmosó rendszer csöveit is. A javítás költségei változóak, de egyes alkatrészek cseréje jelentős munkával és költséggel járhat.

A szerviztulajdonos házi praktikákat is ajánl a nyestek távoltartására, például emberi haj vagy állatszőr zokniba töltését, amit időnként másféle szőrre vagy hajra kell cserélni. Emellett nyestriasztó készülékek is hasznosak lehetnek, amelyek ultrahangot bocsátanak ki, és így távol tartják az állatokat. Azonban a nyestek találékonyak, és ha hozzászoknak a hanghoz, visszatérhetnek. A rendszeres autóhasználat is segíthet megelőzni, hogy a nyestek beköltözzenek a járműbe.