Újra összecsaptak a választás jelöltjei, Orbán Viktor fogkeféje is szóba került

A Fenntartható Városok és a Budai Zöld szervezésében, Bartuszek Lilla és Tordai Bence moderálásával, „kire szavazzanak a zöldek az EP-választáson?” címmel vitázott Barabás Richárd (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP), Cseh Katalin (Momentum), Törley Katalin (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), valamint Ungár Péter (LMP).

Cseh Katalin bemutatkozó beszédében hangsúlyozta a klímaszorongását és az előző politikai generációk tehetetlenségét a zöldkérdésekben. A Momentum politikusa több európai klímapolitikai eredményt is felsorolt, mint például az európai klímatörvény elfogadását, kibocsátáscsökkentési terveket és a karbonsemlegességi tervet, valamint a pazarlás elleni fellépést. Cseh Katalin kiemelte, hogy az EP-ben a Renew-frakció a királycsináló szerepét tölti be, és szeretne erős zöld többséget a parlamentben. A magyar termőföld védelmét és egy európai zöldhatóság létrehozását is fontosnak tartja. Cseh Katalin előnyben volt a vitában, hiszen jelenlegi EP-képviselőként képben van számos európai környezetpolitikai szakkérdésben, bár pártcsoportjának néhány, a zöld felfogással szembemenő határozatát kritizálták.

Barabás Richárd a gazdasági-politikai berendezkedés válságáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy a zöldek jelenléte szükséges az Európai Parlamentben a technológiai fejlődés felhasználásához és a társadalmi, fogyasztási szokások megváltoztatásához. Barabás megjegyezte, hogy a Renew frakció károkat okozott a természeti helyreállítási csomag elfogadásakor. Barabás Richárd szerint a zöld szabályozás gazdasági fékkel járhat, ami visszafoghatja a döntéshozást és közelebb hozhatja a környezeti katasztrófát.

Törley Katalin, mint civil jelölt, tanár és tudatos állampolgár, hangsúlyozta az oktatás fontosságát a zöldtudatosság és klímatudatosság terén, valamint a szociális kérdések kiemelését az európai politikában. Törley tanárként és a Tanítanék Mozgalom aktivistájaként kiemelte, hogy már az iskolában el kell kezdeni a klímatudatos felfogás tanítását.

Ungár Péter a klímaigazságosság fogalmát említette, és kritizálta az autóipar befolyását az európai zöld átállásra, valamint az "akkumulátorgyarmatosítási őrületet" Magyarországon. Ungár szerint a zöldpolitikának specifikusan kellene reagálnia a keleti és déli országok problémáira, és szembe kell fordulni a fogyasztói társadalmi értékrenddel, például az avokádók ellen Magyarországon. Ungár Péter szerint az európai Zöldeket nem érdekli, mi történik Európának ezen a felén, ami az LMP és az európai frakció közötti rossz viszony egyik oka, de reméli, hogy rendeződni fognak a nézeteltérések.

Ungár Péter a vitán azt is hangsúlyozta, hogy a magyar ellenzéki politikában nincs egyöntetű döntés a "damaszkuszi útra való felengedés" tekintetében, és a megbocsátás mértéke nem egyenlő minden politikus esetében. Ungár védekeznie kellett az elmúlt hetekben 5 milliárd forintos kifizetések kapcsán, amit neres cégek utaltak ki neki. Mint az LMP elnöke elmondta, mindig visszatérő kérdés vele szemben, hogy honnan van a pénze, kinek a gyereke.

A politikusok megvitatták Ursula von der Leyen támogatását az Európai Bizottság élére. Törley Katalin nem adott egyértelmű választ, Barabás Richárd inkább nem támogatná, míg Cseh Katalin a programok és víziók mentén döntene. Ungár és Barabás az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is inkább negatívan ítélték meg, míg Cseh Katalin ambivalens volt a kérdésben.

A tanácsi vétó eltörlésével kapcsolatban Törley Katalin eltörölné, Ungár Péter viszont megtartaná, míg Cseh Katalin eltörölné, mert úgy véli, az EU csak egységesen tud érdemi szereplő lenni a világban. A tagállami vétójog szükségességével kapcsolatban egy oldalra került Cseh, Barabás és Törley is, nagyjából egyetértve abban, hogy ez a jog obstrukcióra, visszaélésre is alkalmas, ahogy például Magyarország nagy megrökönyödést kiváltó vétói esetében ez többször látszott. Ungár szerint viszont a vétó a kis tagállamok utolsó mentsvára, hogy ne tudják elnyomni őket az erősebb országok.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovatban megjelent cikk szerint az EP-választások főszereplői többször is összecsaptak az elmúlt időszakban.