Új vérvizsgálat jelzi előre a mellrák kiújulását

Egy forradalmi vérvizsgálat képes lehet évekkel előre megjósolni a mellrák kiújulását, még mielőtt az a hagyományos vizsgálatokon észlelhető lenne. Az Independent által ismertetett kutatás szerint az "ultra-érzékeny" teszt a daganat DNS-ének nyomait képes kiszűrni, még a kiújulás előtt, amikor a daganat még könnyebben kezelhető.

A londoni Institute of Cancer Research (ICR) kutatócsoportja által végzett vizsgálat során 78 korai emlőrákban szenvedő páciens vett részt. A teszt, amely 1800 olyan mutációt keres a vérben, amelyeket a rákos sejtek bocsátanak ki, száz százalékos pontossággal előre jelezte a rák visszatérését azoknál a nőknél, akiknél később ténylegesen is kiújult a betegség.

A vérmintákat a diagnózis felállításakor, majd a műtét és a kemoterápia után is megvizsgálták, és ezeket a vizsgálatokat az azt követő egy évben háromhavonta, majd az azt követő öt évben hathavonta ismételték meg.

A vérvizsgálat átlagosan 15 hónappal azelőtt mutatta ki a rákot, hogy a tünetek megjelentek volna, vagy az a vizsgálatokon is láthatóvá vált volna, a legkorábbi esetben pedig 41 hónappal előre jelezte a kiújulást. Dr. Isaac Garcia-Murillas, a kutatás vezetője szerint az emlőrákos sejtek a műtét és más kezelések után is a szervezetben maradhatnak, de ezekből a sejtekből olyan kevés lehet, hogy az utóvizsgálatokon nem mutathatók ki. Az új típusú vérvizsgálatok így jobb opciót kínálhatnak azon betegek hosszú távú kezeléséhez, akiknél a rák visszatérésének kockázata magas.