Ursula von der Leyen második hivatali ciklusért folytatott küzdelme

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke komoly kihívásokkal néz szembe második hivatali ciklusának megszerzéséért, mivel az Európai Parlamentben több ellensége lehet, mint barátja. A bizottsági elnöknek az Európai Tanács 27 uniós vezetőjének minősített többségét, valamint az Európai Parlament 720 képviselőjéből legalább 361 szavazatot kell szereznie a megerősítéshez.

Az Európai Néppárt (EPP) várhatóan nyerni fog az európai parlamenti választásokon, és még jobb eredményt érhet el, mint öt évvel ezelőtt. Von der Leyennek azonban frakciótársakat kell találnia az EP-ben, és támogatásuk nem garantált. Az EPP jelenleg 12 uniós állam- és kormányfőt ad a Tanácsban, de Orbán Viktor magyar miniszterelnök már jelezte, hogy nem szavazza meg újra von der Leyent. Az Európai Parlamentben a konfliktusok érik, ahol von der Leyennek komoly alkut kell kötnie a többi nagy centrista frakcióval, a szocialistákkal és a liberálisokkal.

A tárgyalások eredménye attól függ majd, hogy mely országok és politikai pártok kapnak vezető pozíciókat Brüsszelben és a parlamenti bizottságokban. Von der Leyennek a támogatás megszerzése érdekében szembe kell néznie azzal a kihívással, hogy a frakciók képviselőinek több mint 10%-a ellenezheti vagy tartózkodhat a szavazáson, ami 351 szavazatra csökkentheti a támogatottságát.

A Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatása, amelyek 2019-ben még megszavazták őt, ezúttal csekély, mivel keményen érintették őket a jogállamisági eljárások. Von der Leyen továbbá elveszítheti a szocialista és liberális képviselők bizalmát, ha szövetséget köt Giorgia Meloni olasz szélsőjobboldali miniszterelnökkel és az Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR), mivel a zöldek szerint felhígította az EU zöld programját.

A legnagyobb probléma az lehet, hogy a saját néppárti frakciójában is ellene fordulhatnak, például a francia Les Républicains nem támogatja őt, és az EPP bennfentesei szerint az olasz, a spanyol és a szlovén küldöttségekben ingatag lehet a támogatottsága. Von der Leyen lobbiznia kell a lengyelországi polgári koalíciónál és a spanyol Partido Popularnál, hogy támogatást szerezzen.

Von der Leyen udvarolt Meloni olasz miniszterelnöknek, de ez a stratégia veszélyes lehet, mivel minél közelebb kerül az ECR-hez, annál több szavazatot veszíthet el a szocialistáktól és a liberálisoktól. A szocialisták, a Renew és a zöldek kijelentették, hogy nem támogatják von der Leyen újraválasztását, ha alkut köt Meloni radikális jobboldali szövetségeseivel. Von der Leyennek a Renew, az S&D és a Zöldek támogatására is szüksége lenne, de 2019-ben nem kapott tőlük frakciószintű támogatást.

A bizonytalanságot fokozza, hogy von der Leyennek az Európai Tanács júniusi ülése után kell majd megkötnie a koalíciós megállapodásokat, és a következő bizottsági elnök megerősítését a nyári szünet előtti utolsó plenáris ülésen kellene lebonyolítani.