Ukrajna támadásai az orosz utánpótlás ellen

Az ukrán erők dróntámadást hajtottak végre egy orosz katonai konvoj ellen, amely Oroszország területén, a határtól mindössze 3 kilométerre haladt. A támadás során a teherautókból álló konvoj tagjai próbáltak fedezékbe menekülni, de az ukrán drónirányítás elől nem tudtak elbújni.

A Ukrainszka Pravda szerint a konvoj nem szállított jelentős hadifelszerelést, de az ukránok kihasználták a helyzetet, és megsemmisítették a járműveket. Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij a közelmúltban figyelmeztetett, hogy Oroszország növeli csapatkoncentrációját a harkivi régióban, ahol korábban jelentős előretörést értek el. Szirszkij szerint Oroszország más régiókból is erősítéseket vezényel a harkivi régióba, különösen Vovcsanszk és Liptó városokba.

A támadásról készült videó a Twitteren is megjelent, amelyen látható, hogy a konvoj egy része az első csapások után szétszóródott és elrejtőzött a környező területen, de végül őket is megtalálták és megsemmisítették. Az akciót az ukrán 53-as dandár és a 103-as területvédelmi dandár hajtotta végre.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken egy nappal korábban Moldovában utalt arra, hogy az Egyesült Államok változtathat politikáján az ukrajnai amerikai fegyverek felhasználását illetően, és feloldhatja azt az íratlan tilalmat, amely szerint Ukrajna nem használhatja azokat orosz terület elleni támadásokhoz. Németország és Ukrajna nyugati támogatói gyorsan reagáltak, és néhány nap alatt szinte teljesen feloldották a nyugati fegyverek felhasználásának korlátozását. Korábban Ukrajna már támadta Oroszország területét, például Belgorodot, a Krímet, a Fekete-tengeri orosz flottát és az orosz olajinfrastruktúrát, de ezekhez állítólag nem használtak nyugati fegyvereket, vagy orosz ellenállókra fogták az akciót. Most azonban nyíltan beszámolnak arról, hogy az ukrán erők végezték a támadást oroszországi területen.