Ukrajna energiaellátása válságban, fokozódik a konfliktus

Az Ukrenergo bejelentette, hogy az orosz támadások következtében kialakult helyzet miatt napi energiakorlátozásokat vezetett be Ukrajna egész területén.

Az ukrán energiahálózatot ért támadások súlyos károkat okoztak, ami arra kényszerítette az Ukrenergo-t, hogy korlátozza az energiafogyasztást az országban. A múlt hétvégi orosz drón- és rakétatámadások több régiót is érintettek, jelentős pusztítást végezve az energetikai infrastruktúrában. Emiatt az Ukrenergo felső határértékeket állapított meg az ipari és háztartási energiafogyasztásra.

A korlátozások ellenére bizonyos kritikus infrastrukturális létesítmények, mint például kórházak és biztonsági szolgálatok, továbbra is zavartalan áramellátásban részesülnek. Az Ukrenergo hangsúlyozza, hogy ezek a létesítmények kivételt képeznek a korlátozások alól.

A hálózatüzemeltető figyelmeztetése szerint, ha a fogyasztók nem tartják be a meghatározott korlátozásokat, akkor áramkimaradások léphetnek fel. Ez tovább súlyosbíthatja az amúgy is nehéz helyzetet, amelyben az ország energiaellátása jelenleg van.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az orosz hadsereg új fegyvert vetett be: a 2Sz43 Malva önjáró tarackot, amelyet állítólag éles bevetésen használtak az ukrajnai Harkiv területén. Ez az első bizonyított alkalom, hogy egy ilyen fegyvert éles bevetésen láthatunk. A 2Sz43 Malva egy 152 milliméteres önjáró tüzérségi rendszer, amelyet 2019-ben mutattak be nyilvánosan, és az orosz haderő 2023 végén állította hadrendbe. A fegyverrendszer pontos lőtávolságáról, pontosságáról, tűzgyorsaságáról kevés megbízható információ áll rendelkezésre, de a 8x8-as járműplatform vélhetően javítja a tüzérségi fegyver mobilitását.

A konfliktus további fokozódását jelzi, hogy az ukrán hadsereg szervezett támadást hajtott végre az orosz hadsereg katonai konvoja ellen Oroszország Kurszk megyéjében. A támadás során az ukrán hadsereg drónjai súlyos károkat okoztak az orosz konvojnak. Ukrajna nyugati támogatói a múlt héten szinte teljesen feloldották a nyugati fegyverek Oroszország nemzetközileg elismert területei ellen kiszabott korlátozásokat, lehetővé téve Kijev számára, hogy fokozza a nyomást a határ menti régiókon. Az ukrán hadsereg nyíltan vállalta a felelősséget a támadásért, amelyet az ukrán 53-as dandár és a 103-as területvédelmi dandár hajtott végre, ellentétben a korábbi, „orosz partizánok” munkájának titulált akciókkal.

Az ukrán erők tovább folytatták az oroszországi határmenti régiók elleni csapásmérést, ezúttal egy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vettek célba HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel. A belgorodi régióban található orosz légvédelmi rakétaüteg elleni támadást az Amerikai Egyesült Államoktól kapott HIMARS rakéta-sorozatvetők segítségével hajtották végre, és a támadásban a rakétarendszer parancsnoki járműve, valamint két indítóegysége is megsemmisült.

A konfliktus nemzetközi színtérre is kiterjedt, hiszen az ukrán katonai hírszerzés (HUR) különleges műveleti egysége, a Himik, támadást hajtott végre orosz fegyveresek ellen Szíriában, a Golán-fennsíkon. Az akció során az ukrán egység járműveket és egy gyalogos őrjáratot robbantott fel, együttműködve a szír kormány ellen harcoló helyi lázadókkal. A Kyiv Post szerint a Himik műveleti egység 2024 eleje óta dolgozik Szíriában, ahol a helyi lázadókat segítik, hogy megakadályozzák az orosz erőket szír zsoldosok toborzásában Ukrajnába. A cikk vegyesen ír „orosz zsoldosokról” és az orosz reguláris erőkről, mint a támadások célpontjai, és orosz részről nem történt megerősítés az ukrán támadások tényéről. Korábban a HUR már végrehajtott hasonló akciókat Szudánban is, ahol a Wagner csoport több harcosát likvidálták.

Az ukrán védelmi erők megerősítésére utal, hogy Ukrajnában 1,5 millió férfi jelentkezett sorkatonai szolgálatra a mozgósításról szóló új törvény hatályba lépése után. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az új mozgósítási törvény május 18-i hatályba lépése óta a hadköteles korú férfiaknak 60 nap állt rendelkezésükre, hogy frissítsék személyes adataikat. A legtöbb adatfrissítés az új Reserve+ online alkalmazáson keresztül történt, amely lehetővé teszi a gyors és egyszerű adatfrissítést. Érdekes módon, nem csak Ukrajnában élő férfiak, hanem az ukrán diaszpóra tagjai is frissítették adataikat, ami azt mutatja, hogy komolyan veszik hazájuk védelmét. A sorkatonai szolgálatra önként jelentkezők számát független forrásból nem tudtuk megerősíteni, így érdemes azt fenntartásokkal kezelni.