Újabb kibertámadások Lengyelországban

A lengyel nemzeti hírügynökség rendszerében megjelent álhír után, a hétvégén Lengyelország kulcsfontosságú infrastruktúrái ellen újabb összehangolt kibertámadásokat intéztek, amelyeket a hatóságok hárítottak el.

A lengyel hatóságok vasárnap és hétfőre virradó éjjel újabb kibertámadásokat hárítottak el, amelyek a kulcsfontosságú lengyelországi infrastruktúra ellen irányultak. Krzysztof Gawkowski digitalizációért felelős miniszter, kormányfőhelyettes szerint ezek az incidensek összehangolt támadások jellegét mutatták, és naponta kerül sor ilyen kritikus incidensekre.

Gawkowski, aki Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót, figyelmeztetett arra, hogy az európai parlamenti választások előtt előfordulhatnak a választási folyamatot destabilizáló kísérletek a virtuális térben. "Körbevesz minket az orosz zászló által fémjelzett dezinformáció" - mondta a miniszter.

A miniszter emlékeztetett a pénteki eseményre, amikor a lengyel állami hírügynökség rendszerében megjelent egy részleges mozgósításról szóló álhír, amelyet később a hatóságok kibertámadás keretében terjesztett dezinformációnak minősítettek. A hírügynökség rendszerét egy munkatárs fiókján keresztül telepített rosszindulatú szoftverrel törték fel, a támadás célja pedig a pánikkeltés és a rendszer összezavarása volt.

Gawkowski beszámolt arról is, hogy a kormány új kiberbiztonsági beruházásokat tervez, amelyek keretében egy "kibervédelmi pajzsot" hoznának létre több mint 3 milliárd zloty befektetésével. A projekt célja a teleinformatikai biztonság erősítése, különösen az önkormányzatok esetében, amelyek a legnagyobb korszerűsítésre szorulnak. A beruházást részben az Európai Unió helyreállítási forrásaiból kívánják finanszírozni, és a tervek szerint 2-3 éven belül szeretnék megvalósítani.

A kormányfőhelyettes hozzátette, hogy jelenleg nem áll szándékukban a közigazgatási intézmények kibervédelmi készültségének szintjét megemelni. Donald Tusk kormányfő februárban a négyfokú skálán kettes szintre csökkentette a kibervédelmi szintet, előtte 2022 februárjától a hármas fokozat volt érvényben.